Banjaluka: Za prevoz lica sa invaliditetom 50.000 maraka

Danijela Stokanić
Banjaluka: Za prevoz lica sa invaliditetom 50.000 maraka

Banjaluka - Prevoz lica sa invaliditetom od iduće godine biće jedna od stavki u budžetu grada. Za te namjene biće izdvojeno 50.000 maraka, rekao je u petak gradonačelnik Slobodan Gavranović nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja distrofičara.

Naglasio je da će morati biti raspisan tender da bi bio izabran prevoznik koji će pružati usluge prevoza.

- Sa druge strane, udruženje bi i dalje nastavilo da pruža jedan dio usluga - rekao je Gavranović i dodao da je grad ove godine za ovu namjenu izdvojio 15.000 maraka.

- Ostatak novca za ovu potrebu članovi udruženja su obezbijedili na donatorskoj večeri, koja je održana u februaru - rekao je prvi čovjek grada. Kako je objasnio, u ranijem periodu bio je organizovan taksi prevoz koji su koristila invalidna lica, ali je ta usluga, zbog nerentabilnosti, otkazana.

- Kasnije je udruženje odlučilo da samo organizuje prevoz svojim vozilima i grad je to finansijski podržao. Veoma je važno što smo ovo pitanje pokrenuli na vrijeme, da bismo u budžetu za narednu godinu obezbijedili potrebna sredstva - rekao je Gavranović.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara Radovan Ristić rekao je da se od njihovih članova traži da se zajedno sa Gradskom upravom uključe u izradu projekta.

- Udruženje već deset godina radi na prevozu lica sa invaliditetom, tako da imamo pripremljene podatke o tome koliko ima korisnika prevoza, gdje oni žive i o najčešćim relacijama vožnje - rekao je Ristić. Dodao je da Udruženje distrofičara nije bilo na raspolaganju samo svojim članovima, već i ostalim udruženjima.

- Zadovoljni smo iznosom koji će od iduće godine biti na raspolaganju za usluge prevoza naših korisnika. Čitav projekat, koji smo ranije pravili, iznosio je 39.200 maraka za cijelu godinu, gdje su angažovana dva vozila - kazao je Ristić. Dodao je da će zahvaljujući iznosu od 50.000 maraka prevoz lica sa invaliditetom biti puno kvalitetniji.

- Prevoz trenutno korist više od 90 korisnika - zaključio je Ristić.

Inače, grupa članova Udruženja distrofičara regije Banjaluka u petak je na Trgu Krajine dijelila građanima letke, koje su štampali u svrhu kampanje za prevoz lica sa invaliditetom, a sve s ciljem da se građani upoznaju sa time koliko je važna ova usluga.

Ružno vrijeme

Član Udruženja distrofičara Đorđe Mijatović rekao je da prevoz udruženja koristi po potrebi i to isključivo kada je ružno vrijeme.

- Prevoz plaćamo oko 40 feninga po kilometru - kazao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana