Banjaluka: Vozila na trotoaru ugrožavaju učenike

Danijela Stokanić
Banjaluka: Vozila na trotoaru ugrožavaju učenike

Banjaluka - Bezbjednost učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić", kao i pješaka koji se kreću desnom stranom u pravcu od nekadašnje "Mljekare" prema ovoj obrazovnoj instituciji, zbog bahatih vozača je ugrožena.

Naime, kompletan trotoar na desnoj strani ulice Trive Amelice u naselju Rosulje svakodnevno je pun vozila pa su mališani, ali i drugi učesnici u saobraćaju prisiljeni da idu kolovoznom trakom da bi ih zaobišli.

Direktor škole Tatjana Radoja rekla je da su od Gradske uprave tražili postavljanje stubića na ovom trotoaru kako vozači više ne bi mogli ostavljati svoja vozila. Dodala je da iz Gradske uprave još nisu reagovali na njihov zahtjev. Kaže da su već digli ruke i kada je u pitanju postavljanje ležećih policajca kod škole.

- Godinama to tražimo - rekla je ona.

Dodala je da je nedavno učenik drugog razred zaobilazio automobil parkiran na trotoaru u kojem je bio i vozač, koji je naglo otvorio vrata i udario mališana.

- Na pomenutom potezu ima niz privatnih kuća i objekata na čije je vlasnike džaba apelovati da njihovi gosti tu ne ostavljaju svoja vozila - istakla je Radoja.

Baka Jevrosima Gašić kaže da svaki dan strahuje za bezbjednost svoje unuke, učenice četvrtog razreda.

- Ne mogu da vjerujem kako pojedini vozači nemaju sluha, dok me gradske vlasti uopšte ne iznenađuju. Dok je škola u Novoj varoši okružena sa četiri ležeća policajca, mi već pet godina molimo za postavljanje samo jednog - kategorična je Gašićeva.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja poručuju da stubići neće biti postavljeni na pomenutom trotoaru.

- Svjestan sam problema učenika, ali ne možemo zbog nesavjesnih vozača ograditi grad stubićima. Upoznaću komunalnu policiju o ovom problemu i daću nalog "pauk" službi da više obrati pažnju na ovaj dio grada - rekao je načelnik ovog odjeljenja Zoran Novaković.

Bronzani Majdan

Postavljanje ležećeg policajca već godinama čekaju i učenici OŠ "Mladen Stojanović" iz Bronzanog Majdana.

- Duže vrijeme čekamo na postavljanje ležećeg policajca, ali još ništa. Bili su nešto obećali proljetos, ali uzalud. Sreća pa nije bilo tragedije, ali smatramo da je bolje spriječiti nego liječiti - rekao je direktor ove škole Nenad Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana