Banjaluka: Usvojen rebalans budžeta

Vesna Popović
Banjaluka: Usvojen rebalans budžeta

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada su na jučerašnjem zasjedanju usvojili rebalans budžeta koji iznosi 131,6 miliona KM i koji je veći za jedan odsto u odnosu na prvobitni, dok je za 2,25 miliona maraka manji u odnosu na nacrt.

 

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je objasnio da ovim rebalansom sredstva iz Fonda solidarnosti nisu knjižena kao budžetska, na osnovu instrukcija Vlade RS, te da su izvorni prihod manji za oko 750.000 maraka.

- Rebalansom smo obezbijedili dio sredstava za sanaciju posljedica poplava i uskladili tekući kreditni priliv - istakao je Gavranović i dodao da je na ovaj prijedlog budžeta Ministarstvo finansija RS dalo pozitivno mišljenje.

Na dnevni red je naknadno dodat i Elaborat o procijenjenoj šteti na području grada, koja iznosi 67,4 miliona KM.

Gavranović je rekao da šteta pojedinih privrednih subjekata i više od 70 domaćinstava nije unesena u registar štete iz raznih razloga.

- Za sanaciju štete biće potrebno znatno više novca. Na primjer, samo na mostovima šteta je procijenjena na nekoliko stotina hiljada maraka, a da sada uradite iste mostove na prelazima gdje su do sada bili, nama treba oko 15 miliona KM. Taj raskorak postoji i mi ćemo taj novac na bazi projektne dokumentacije tražiti iz kreditnih sredstava po povoljnijim uslovima za sanaciju štete ili iz nekih drugih izvora - rekao je Gavranović i dodao da se grad trenutno nalazi blizu limita kreditne zaduženosti.

- Prije dvije godine smo ušli u prekomponovanje kreditnih zaduženja i stvorili manevarski prostor, ali opet smo blizu granice. Vlada RS i Narodna skupština su se opredijelili da ovaj limit neće vrijedjeti kod zaduženja lokalnih zajednica za sanaciju štete. Nadam da će ti krediti biti pod mnogo povoljnijim uslovima i da ćemo moći koristiti ta sredstva bez obzira na ovaj limit - dodao je Gavranović.

Odbornik PDP-a Zoran Talić istakao je da je u rebalansu navedeno koliki su prihodi za prvih šest mjeseci, ali da nema podatka koliki je stepen potrošnje.

- Ako su potrošili više nego što su prikupili, moguć je novi deficit, a nisu ni pokrili deficit koji je nastao u prethodne dvije godine - dodao je Talić. 

Skupština

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da je ovo posljednje zasjedanje prije ljetnje pauze.

- Radićemo onim tempom koji bude bio potreban i ukoliko se ukaže potreba, zakazaćemo sjednice u septembru - dodao je Balaban. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana