Banjaluka: Usvojen budžet od 120,8 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: Usvojen budžet od 120,8 miliona KM

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada su na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju usvojili budžet grada za 2015. godinu u iznosu od 120,8 miliona KM, koji je veći u odnosu na nacrt za 1,4 miliona KM.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić je rekla da će biti potrebno mnogo truda, napora i boljeg rada administrativne službe grada da bi se ti prihodi i ostvarili.

- U prva tri mjeseca 2015. godine sva resorna odjeljenja treba da ponude konkretne operativne planove kako će povećati prikupljanje prihoda - precizirale je Brkićeva.

Naglasila je da prvo treba zaustaviti pad prihoda i dodatnim aktivnostima pokrenuti privredu da bismo dobili više sredstava u budžetu.

- Kada je u pitanju porez na nepokretnosti, grad u ovom momentu potražuje šest miliona KM obračunatog a nenaplaćenog poreza. Ukupna procijenjena vrijednost više od 175.000 nepokretnosti na području grada je malo veća od 8,5 milijardi KM, a oporezivo je nešto više od 3,5 milijardi KM. Oko 46 odsto nepokretnosti su ljudi sami prijavili, a nema sankcija za one koji to nisu učinili. Na rješavanju tog problema radićemo zajedno sa Vladom RS - navela je Brkićeva.

Govoreći o stavkama u budžetu koje su promijenjene u odnosu na nacrt, navela je da su povećana sredstva za 500.000 KM za projekte snabdijevanja vodom, po 150.000 KM za podsticaje u zapošljavanju i održavanju puteva, a vraćena su sredstva za participaciju za penzionere do 65 godina.

- Nismo zadovoljni sredstvima koja su planirana za ulaganja u privredu i u komunalnu infrastrukturu u gradu - dodala je Brkićeva.

Odbornik SNSD-a Duško Račić je rekao da je neophodno da se nađe način za zaustavljanje pada prihoda.

- Potrebno je analizirati situaciju na osnovu koje će biti predložen set mjera - dodao je Račić.

Iz Kluba odbornika DNS-a poručuju da postoje mjesta na kojima se mogu povećati prihodi grada, ali da će to biti teško, ukoliko se ne naprave promjene u administraciji.

- Prekomplikovanost administracije usporava realizaciju projekata i dovodi do umnožavanja činovničkog aparata - precizirali su u ovom klubu odbornika.

Odbornik PDP-a Zoran Talić je rekao da budžet neće biti dovoljan da podmiri sve potrebe grada.

- Predložili smo 12 amandmana koji su bili s ciljem unapređenja privrede i nijedan nije prihvaćen -  dodao je Talić.

Upravljanje

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić je rekla da je u planu sprovođenje projekta upravljanja imovinom grada.

- Moramo napraviti inventuru imovine, poredeći rashode koje imamo, održavajući imovinu i prihode koje bismo mogli ostvariti, kako bismo donijeli ispravne odluke da li je prodati iznajmiti ili slično - objasnila je Brkićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana