Banjaluka: Upis mališana za polazak u školu do 15. februara

Jasmina Perišić
Banjaluka: Upis mališana za polazak u školu do 15. februara

Banjaluka - Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i ove godine će sprovoditi program priprema djece za polazak u osnovnu školu, a roditelji mogu svoje mališane prijaviti do 15. februara u prostorijama Centra u ulici Jovana Dučića broj tri.

Ovaj program, koji finansira Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, namijenjen je isključivo za djecu koja nisu pohađala vrtić ili bilo kakvu predškolsku ustanovu, dok će mališani u vrtićima program pohađati u redovnim grupama.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović rekla je da će program pohađati djeca koja su rođena 2008. i 2009. godine, a koja se u školskoj  2015/2016. godini upisuju u prvi razred.

- Program će početi 2. marta i trajaće do 31. maja. Djeca će boraviti po tri sata dnevno u vrtićima u periodu od 17 do 20 časova, što je ukupno 180 minuta ovog programa - rekla je Radulovićeva.

Dodala je da će mjesečna uplata za ovaj program iznositi 15 maraka.

- Djeca će se na ovom programu prvi put susresti sa vaspitačima i drugim vršnjacima, a radiće se na socijalizaciji kako bi se što bolje uklopila u školsku sredinu - kazala je Radulovićeva.

Ona je pozvala sve roditelje da prijave svoju djecu za ovaj program i istakla da sve dodatne informacije mogu dobiti u Centru.

- Mi ćemo i po školama prenijeti obavještenje o ovom programu i očekujemo, kao i prethodnih godina, veliki broj mališana. Do sada ih je bilo oko 500 i više, a ovo je već peta godina zaredom otkako u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture organizujemo ovaj program - rekla je Radulovićeva.

Banjalučanka Nikolina Vulić, čije dijete ove godine treba da krene u prvi razred, kaže da će upisati sina na ovaj program.

- S obzirom na to da sam domaćica i da ne radim, dijete sam sama čuvala i nije išlo u vrtić. Ovo je prilika da u okruženju vaspitača nauči neke stvari, ali i da se navikne na veliki broj drugara koji ga očekuje u školi - kazala je Vulićeva.

Škole

Priprema pred polazak u školu za buduće prvačiće u školskoj 2015/2016. godini, a koji nisu boravili u vrtiću, biće održana i u tri osnovne škole.

- Ovaj vid nastave biće organizovan u OŠ "Petar Kočić" u Kolima, OŠ "Milan Rakić" u Karanovcu i OŠ "Stanko Rakita" u Vrbanji - rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana