Banjaluka: U pet naselja novih 700 brojila

Danijela Stokanić
Banjaluka: U pet naselja novih 700 brojila

Banjaluka: Nova digitalna električna brojila za daljinsko očitavanje potrošnje električne energije ove godine dobiće još 700 domaćinstava u naseljima Derviši, Tunjice, Novakovići i Vujinović-Marići.

Rekao je to portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov i dodao da će troškove zamjene brojila snositi ovo preduzeće.

- Dinamika realizacije projekta zavisi od više faktora, zbog čega u ovom trenutku ne možemo precizirati termine zamjene brojila. Cilj uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje struje je smanjenje troškova preduzeća - rekao je Klincov.

Dodao je da ugradnjom digitalnih brojila više neće biti izlazaka radnika na teren i biće smanjen uticaj ljudskog faktora i grešaka u očitavanju.

- Osim toga, biće i brži i bolji uvid u stanje na brojilu, smanjena neovlašćena potrošnja i unaprijeđena usluga. Na području grada Banjaluka do oktobra prošle godine ugrađeno je 14.605 brojila za daljinsko očitavanje potrošnje. Najviše takvih brojila ugrađeno je u naseljima Starčevica, Lauš, Petrićevac, Srpski Milanovac, Kuljani, Zalužani i u dijelu Borika - istakao je Klincov.

Dodao je da su mjere izmještanja brojila i uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje uticale na smanjenje distributivnih gubitaka u gradu za čak 5,8 odsto u protekle dvije godine.

- Distributivni gubici u Banjaluci na kraju 2012. godine iznosili su 19,4 odsto, godinu kasnije su smanjeni na 15,55 odsto. Na kraju prošle godine gubici su bili svedeni na 13,6 odsto - naglasio je Klincov.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić je rekao da se i te kako vidi razlika od kada su pojedina domaćinstava u ovom naselju dobila digitalna brojila.

- Zahvaljujući digitalnim brojilima u naselju je, između ostalog, smanjena i krađa struje - rekao je Matić.

Drago Keleman iz naselja Tunjice je kazao da je nedavno od komšije čuo da će i domaćinstva ovog naselja uskoro dobiti digitalna brojila.

- Svaki dan očekujem ekipu "Elektrokrajine". Čuo sam od komšija da je u toku postavljanje novih brojila u ovom dijelu grada i da će to donijeti uštede. Kod mene još nisu bili, ali se nadam da će uskoro doći - kazao je Keleman.

Računi

Mještanka Starčevice Zorica Popović, u čijem je domaćinstvu ekipa "Elektrokrajine" nedavno ugradila električno brojilo za daljinsko očitavanje, rekla je da svaki mjesec uredno dolazi račun sa obračunatom električnom energijom.

- Došli su ljudi iz "Elektrokrajine" i postavili sat. Za postavljanje novog brojila nisam platila ni marku - kazala je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana