Banjaluka: U februaru manje krivičnih djela za 26 odsto

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA - Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u februaru je evidentirano 130 krivičnih djela ili za 26,1 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine kada ih je bilo 176, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je da je ukupno riješeno 113 krivičnih djela ili 85 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 39 krivičnih djela ili 66,1 odsto. "Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 106 krivičnih djela, što je za 21,5 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 135 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,7 odsto", rekao je Brkić. On je naglasio da je prijavljeno 12 krivičnih djela protiv života i tijela, a njihova rasvijetljenost je 91,7 odsto.

Brkić je naveo da je evidentno smanjenje imovinskih krivičnih djela za 23,2 odsto u odnosu na uporedni period, evdentirana su 53 imovinska krivična djela, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 69 krivičnih djela. "U posmatranom periodu evidentirano je jedno krivično djelo razbojništvo, što je na uporednom nivou.

Teške krađe su u padu za 50 odsto, evidentirano je 12 teških krađa, dok su u uporednom periodu evidentirane 24 teške krađe", istakao je Brkić. U oblasti zloupotrebe droge, rekao je on, otkrivena su tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja kojima su obuhvaćena četiri osumnjičena lica, a zbog zloupotrebe opijata, prekršajno je sankcionisano 19 lica.

"U februaru je realizovana operativna akcija Logan dva u okviru koje su lišena slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto oko 336 grama bijele čvrste materije sa tragovima mrvljenja koja izgledom asocira na kokain, oko 360 grama zelene biljne materije koja asocira na marihuanu, digitalna vaga i mobilni telefon", rekao je Brkić.

Iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je sedam krivičnih djela i podnesena su dva izvještaja protiv tri osumnjičena lica, a prema Brkićevim riječima, materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko sedam miliona KM. Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je u februaru evidentirano 90 slučajeva narušavanja javnog reda i mira ili za 20 odsto više u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 75. Evidentirano je 119 prekršaja ili za 13,3 odsto više, dok je u uporednom periodu evidentirano 105 prekršaja.

On je dodao da je evidentirano 300 saobraćajnih nezgoda, što je više za šest odsto, dok su u uporednom periodu evidentirane 283 saobraćajne nezgode. "Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom. U ovim saobraćajnim nezgodama nije bilo smrtno stradalih lica, dok su u uporednom periodu smrtno stradala dva lica. To je svakako rezultat konstantnog sprovođenja akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kako samostalno, tako i u saradnji sa Upravom policije", rekao je Stakić.

On je naglasio da su u februaru pripadnici Policijske uprave Banjaluka realizovali 16 ovakvih akcija. Prema njegovim riječima, nije bilo evidentiranih ni saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima, dok je 47 lica lakše povrijeđeno, što je manje za 2,9 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 48 lica lakše povrijeđeno. "Iz saobraćaja je isključeno 19 vozila, kao i 378 vozača, od kojih je 360 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, jedan zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droge, sedam zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 10", naveo je Stakić.

Stakić je rekao da je u februaru evidentirano 19 požara, a u uporednom periodu 28, te dodao da nije bilo smrtno stradalih lica i pričinjena je materijalna šteta od oko 7.000 KM. "U posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka evidentirana su 22 migranata, dok ih je u uporednom periodu evidentirano 247", naglasio je on.

Stakić je naveo i da je sprovedena jedna akcija iz oblasti kriminaliteta, 10 akcija iz oblasti javnog reda i mira, uspješno je obezbijeđeno 15 javnih okupljanja i 68 sportskih priredbi, od kojih tri sa povećanim rizikom. Predstavnici Policijske uprave ocijenili su kao zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u februaru na području ove uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana