Banjaluka: Trotoari opet zatrpani, kolovozi pod ledom

Vesna Popović
Banjaluka: Trotoari opet zatrpani, kolovozi pod ledom

Banjaluka - Stanovnici najvećeg grada Srpske nisu se bili oporavili ni od kolapsa koji je izazvao prvi ovogodišnji snijeg, a novih desetak centimetara bijelog pokrivača, koji je pao u srijedu, na Badnje veče, stvorilo je nove probleme.

Trotoari su dodatno zatrpani. I prtina, koju su bili probili pješaci, je nestala, a i na očišćenim mjestima stvoren je novi snježni sloj. Mnoge ulice ostale su i dalje blokirane i neočišćene, baš kao i parkinzi i prilazi brojnim javnim ustanovama.

Na brojnim kolovozima, zbog slabog čišćenja grtalica, ostao je sloj leda, debeo nekoliko centimetara, pa je vožnja, po priči Banjalučana, ličila na reli Pariz - Dakar. Od truckanja i klizanja otpadali su dijelovi vozila.

Osim pokoje grtalice u četvrtak su ipak najvidljiviji bili građani sa lopatama i metlama u rukama, koji su pokušavali da opet oslobode dvorišta i vozila od novog snijega. U pojedinim situacijama su čak angažovali goste, koji su za praznike doputovali u posjetu. U takvoj akciji i u dobrom raspoloženju smo zatekli i jednu veselu družinu u Novoj varoši. Iako nisu željeli da se predstave, kratko su kroz smijeh rekli da su došli iz Rijeke da vide snijeg.

Oni malobrojni Banjalučani, koje je ekipa "Glasa Srpske" zatekla u četvrtak, na najradosniji hrišćanski praznik, Božić na gradskim ulicama, tvrde da nisu zadovoljni čišćenjem snijega.

Mještanka Nove varoši Vesna Vukačević je rekla da već danima može da hoda samo po uskim ulicama, na kojima se ni dva automobila ne mogu mimoići.

- Pješačim kolovozom, jer drugog izbora nemam - kaže Vukačevićeva i uz osmijeh dodaje da bi trotoarima mogla hodati samo ako bi nosila lopatu i ispred sebe čistila.

Tatjana Ćulafić ističe da su utabane staze na trotoarima pod novim slojem snijega.

- Ima i leda, a najgore je što se trotoaru ne može ni prići, jer su prilazi zatrpani snijegom zgrnutim sa glavnih ulica. Da bi do njih došla, moram da pregazim više od metar dubokog snijega. Zato rizikujem i hodam kolovozom - rekla je Ćulafićeva.

Tehnički direktor "Čistoće" Milan Plavšić je rekao da rade punom parom, bez obzira ne to što je praznik.

- Na terenu se nalazi 12 mašina i 30 radnika, koji su zaduženi za ručno čišćenje snijega. Ulice za koje smo mi odgovorni su prohodne. Imamo mnogo posla na uklanjanju snijega u centru, gdje će biti održane manifestacije povodom Dana RS - precizirao je Plavšić.

Padala stabla

Velike količine snježnih padavina iz prethodnih dana bile su previše i za dva stabla, koja su se srušila u parku "Mladen Stojanović". To samo govori o činjenici da su drvoredi u mnogim dijelovima grada dotrajali i zreli za zamjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana