Banjaluka: Trka za drvima i grijalicama

Danijela Stokanić
Banjaluka: Trka za drvima i grijalicama

Banjaluka - Poluhladni stanovi i najave da bi radijatori narednih dana mogli da budu hladni, pojačali su ovih dana kupovinu grijalica, peći, šporeta na drva i drugih uređaja za zagrijavanje prostorija, kao i samog ogreva.

Potvrdili su ovo prodavci, ističući da kupci najviše pazare radijatore, grijalice, kamine i drva.

U jednom od tržnih centara primjetno je povećana potražnja i prodaja uređaja za grijanje, a posebno kad su u pitanju  električni "štedljivi" radijatori (konvektori).

- Sve više kupaca grejnih uređaja dolazi s pričom da su ih na kupovinu natjerali učestali problemi sa grijanjem. Inače, "štedljive" radijatore prodajemo po kvadraturi prostorije - objasnila je šef ovog tržnog centra Daliborka Grmaš.

Ona je navela primjer da se za kupatilo od pet kvadratnih metara najviše kupuju manji radijatori, čija je cijena 178 maraka, a ne zaostaje ni potražnja za kaminima i drugim pećima na drva ili pelet, čije se cijene kreću od 330 maraka pa naviše.

U jednoj od banjalučkih drvnih industrija kažu da se ovih dana posebno traže palete iscijepanih drva.

- Paleta u kojoj je 1,7 kubika ogreva košta 160 KM. Pored toga, porasla je potražnja i za briketom, škartom i peletom - rekli su u drvnoj industriji.

Prodajom drva zadovoljan je i prodavac Jelenko Plavšić, koji godinama ogrev prodaje na ulici. Ističe da ne pamti bolju sezonu.

- Za posljednjih mjesec prodao sam više drva nego što sam znao nekad za pola godine. Građani ne kupuju mnogo, ali ima ih više nego ranije. Najčešće uzmu dva, tri metra, ali danas od takvih pet kupaca zaradim dobru dnevnicu - rekao je Plavšić, dodajući da kod njega metar bukovine košta 70 maraka.

U banjalučkim građama tona uglja košta 81 marku.

- U prosjeku građani kupuju oko pet tona - rekli su u građama.

Marka Simića iz naselja Starčevica zatekli smo u jednom tržnom centru kako pažljivo bira uređaj za grijanje jer, kako kaže, dosadila mu je ova agonija sa hladnim radijatorima.

- Moja porodica se mrzne otkako je zahladnjelo, faktički od novembra prošle godine. Djeca su mi se porazbolijevala od hladnoće, na kraju ću više dati za njihovo liječenje nego za grijanje na struju - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana