Banjaluka: Sudski sporovi teški 2,8 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: Sudski sporovi teški 2,8 miliona KM

Banjaluka - Vrijednost sudskih sporova koji se vode protiv grada i koje je pokrenuo grad teški su 2,8 miliona KM.

Podaci su ovo Pravobranilaštva Republike Srpske. U pomenutu cifru nisu uključeni sudski troškovi jer veliki broj ovih predmeta još nije završen.

- Tokom 2014. godine pokrenut je 131 postupak u koji je uključena Gradska uprava kao tužena strana ili tužilac. Vrijednost 82 tužbe koje je podnio grad je 402.626 KM, a u 42 sudska spora od grada se potražuje 2,4 miliona KM - navedeno je iz Pravobranilaštva RS.

Tužbe grada su se uglavnom odnosile na naplatu dugova, dok  je grad tužen za naknadu štete po različitim osnovama. 

U sedam sporova nije iskazana novčana vrijednost, a kada su u pitanju ovi slučajevi, grad je u tri predmeta bio tužilac.

U informaciji Pravobranilaštva RS koju će razmatrati odbornici Skupštine grada na zasjedanju 16. juna navedeno je da je u 2014. godini u radu bilo ukupno 7.508 predmeta samo za grad.

- Od tog broja lani je riješeno 2.236, a ostala su neriješena 5.272 predmeta - navedeno je u informaciji.

U navedeni broj nisu uključeni predmeti ratne materijalne i nematerijalne štete sa područja grada. U 2014. godini su obrađena 2.204 takva predmeta, od kojih je riješen 1.281 spor,  a 923 su ostala neriješena.

Odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada Mira Galić rekla je da je grad uključen u veliki broj sporova, pogotovo iz ranijih godina.

- Nažalost, ti cehovi su često u posljednje vrijeme dolazili na naplatu - kazala ja Galićeva i dodala da je zadovoljna načinom na koji se grad bavi ovom tematikom.

Odbornik Partije demokratskog progresa Zoran Talić smatra da je svake godine potrebno sastaviti informaciju o tekućim sudskim sporovima u koje je uključen grad.

- Trebalo bi da bude sadržana potencijalna vrijednost sporova, u kojoj fazi se nalaze, a poseban akcenat bi trebalo da bude stavljen na najkrupnije sporove. Na taj način će biti lakše planirati budžetska sredstva za te namjene, a ne da, kada dođe rješenje za isplatu, novac moramo uzimati sa drugih budžetskih stavki - dodao je Talić.

Iz Pravobranilaštva RS nismo uspjeli dobiti informacije o potencijalnoj novčanoj vrijednosti svih predmeta u kojima je jedna od strana u sporu Gradska uprava.

Isplata

Prema informacijama iz Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta grada za 2014. godinu, za isplatu pristiglih sudskih rješenja izdvojeno je 996.288 KM. Za iste namjene, prema izvještaju iz 2013, potrošeno je 1,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana