Banjaluka: Stipendiju jure 523 studenta

Sanja Amidžić
Banjaluka: Stipendiju jure 523 studenta

Banjaluka - Prvi rezultati konkursa za dodjelu stipendija grada studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, na koji su stigla 523 zahtjeva, biće poznati iduće sedmice, rekli su u Gradskoj upravi.

- Podjela rješenja za studentske stipendije počeće u prvoj polovini januara iduće godine, dok je isplata planirana krajem istog mjeseca - kazali su u Gradskoj upravi.

Za tekuću školsku godinu u budžetu grada za stipendije učenika i studenata planirano je da ukupno bude izdvojeno 1,6 miliona maraka.

- Koliko novca će biti isplaćeno za studentske stipendije, znaće se nakon obrade svih zahtjeva kada će biti poznat i tačan broj pozitivnih rješenja - kazali su u Gradskoj upravi.

Podsjećaju da je u prošloj akademskoj godini mjesečna rata svih studentskih stipendija iznosila 48.800 maraka.

- Pretpostavka je da će i ove akademske godine biti isplaćivan sličan iznos - precizirali su u Gradskoj upravi.

U ovoj akademskoj godini studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studijama.

- Pravo na stipendiju prema socijalnom statusu ove godine mogli su ostvariti i studenti iz porodica ugroženih poplavom ili klizištem, a koji su korisnici prava na jednokratnu novčanu pomoć ili dodatka na djecu kod Centra za socijalni rad - rekli u Gradskoj upravi.

Stipendija za studente prema socijalnom statusu kao i za uspjeh na studiju iznosi 130 maraka, dok je za deficitarna zanimanja 250 maraka.

Student treće godine Pravnog fakulteta Goran Marković rekao je da je predao dokumenta za dodjelu stipendije na osnovu uspjeha na studijama.

- Dobro bi bilo da dobijem ovu stipendiju jer su troškovi života i studiranja u najvećem gradu Srpske veliki, tako da bi mi ovakva pomoć dobrodošla - rekao je Marković. On je dodao da ne dobija stipendiju ni iz jednog drugog fonda.

Učenici

Isplata stipendija učenicima srednjih škola počeće u decembru.

- Pozitivno je riješeno ukupno 1.100 zahtjeva. Za uplatu prve rate potrebno je izdvojiti 92.200 maraka - rekli su u Gradskoj upravi. Iznos učeničkih stipendija prema socijalnom statusu i uspjehu u školi je 80 KM, dok je za deficitarna zanimanja 150 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana