Banjaluka: Stipendije za đake i studente koji odaberu deficitarna zanimanja

A.S.
Banjaluka: Stipendije za đake i studente koji odaberu deficitarna zanimanja

BANjALUKA - U okviru gradskog programa stipendija, vrijednog 1,6 miliona KM, Grad će i naredne godine stipendirati učenike i studente koji se odluče za neka od deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

Precizirano je ovo u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz Budžeta grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za narednu školsku/akademsku godinu, koju će razmatrati gradski parlament na jednom od narednih skupštinskih zasjedanja.

- Za učenike srednjih škola biće stipendirana zanimanja zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar. Što se tiče studenata, gradske stipendije će dobiti studenti matematike i informatike, elektrotehniče, te budući profesori fizike – kazali su u Gradskoj upravi.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Direktor "Građevinske škole" Ljuban Bajić kaže da je ova pomoć veliki podsticaj za učenike kji se opredjele za deficitarna zanimanja, a u ovoj školi ove godine raspisan je konkurs za 24 mjesta za smjerove zidar i armirač betonirac.

- Gradska stipendija je namjenjena učenicima sa mjestom prebivališta od najmanje četiri godine na području Banjaluke. Oni učenici koji ne dolaze sa prostora ove opštine, imaju mogućnost da dobiju stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture u visini od 100 KM, te plaćene troškove prevoza do škole – rekao je Bajić.

On dodaje da  će učenici koji se odluče za ove smjerove, pored stipendije, imati priliku da zarade i kroz praksu koju će obavljati kod poslodavaca i da na mjesečnom nivou mogu da zarade minimalnu platu.

- Ovo su zanimanja gdje ima mnogo posla, a zarade su, nakon završene škole, veće nego državnim firmama ili nekim poslovima gdje postoji viška kadra. I u vrijeme virusa korona, građevinska struka je jedna od rijetkih koja nije obustavljala rad u čitavom svijetu i posao je zagarantovan – kazao je Bajić.

Predsrasude za ova zanimanja su velika, što je često razlog da mlade odvrati od bavljenja ovim poslovima, a ovi podsticaji, kako ističe Bajić, trebalo bi da povećaju interesovanje mladih.

- Prošle godine smo ispratili jednu generaciju, ali interesovanje je i dalje malo. Ne treba da imaju predrasude, jer će zaista imati posla nakon školovanja. U nekim drugim zanimanjima neće imati priliku da, već za vrijeme školovanja, zarade jedan lijep iznos i ovim putem pozivam učenike da se prijave na konkurs – kazao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana