Banjaluka: Slobodni kreveti za 240 učenika u Srednjoškolski dom

Danijela Stokanić
Banjaluka: Slobodni kreveti za 240 učenika u Srednjoškolski dom

Banjaluka - Učenicima koji ne žive u Banjaluci, a srednju školu će pohađati u ovom gradu, i ove godine će na raspolaganju biti 240 slobodnih mjesta u đačkom domu.

Kako su objasnili u Srednjoškolskom domu, prvi upisni rok počinje 7. i trajaće do 14. jula, dok će za preostala slobodna mjesta početi 20. avgusta i biće otvoren sedam dana.

- Osnovni uslov za smještaj i ishranu u Domu jeste uspjeh učenika u prethodnom školovanju, socijalni status  porodice iz koje dolazi i udaljenost mjesta prebivališta od škole - rekao je direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić.

Dodao je da je cijena mjesečnog boravka koju đaci plaćaju 75 maraka.

- Vlada Republike Srpske sufinansira smještaj i ishranu učenika sa 95 KM, dok za djecu ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije Vlada plaća punu cijenu od 170 maraka - objasnio je Vidić.

Prema njegovim riječima, djeca u Domu, pored tri obroka i smještaja, imaju na raspolaganju informatički klub u sastavu biblioteke, teretanu, učionicu u kojoj je svaki dan obavezno učenje i to sve pod nadzorom vaspitača.

- Interesovanje učenika za smještaj svake godine je sve veće, tako da više od stotinu njih, koji se jave na konkurs, ostane bez smještaja. Smještaj u Domu najčešće traže učenici iz Kneževa, Šipova i Mrkonjić Grada - naglasio je Vidić.

Međutim, kad je u pitanju finansijska situacija ove ustanove, Vidić ističe da nije baš na zavidnom nivou.

- Kako bismo sastavili kraj s krajem, za vrijeme raspusta iznajmljujemo sobe gostima i turistima iz drugih zemalja koji dolaze u Banjaluku, a prenoćište je simboličnih osam maraka - kazao je Vidić.

Dodao je da prikupljeni novac na ovaj način iskoristi za sanaciju, ali i rad Doma.

Učenica trećeg razreda Tehnološke škole Jelena K. iz Kneževa kaže da od početka školovanja u Banjaluci boravi u đačkom domu.

- Zadovoljna sam uslovima u Domu, tako da ću i naredne školske godine smještaj potražiti u ovoj ustanovi i nadam se da ću uspjeti u tome. Najviše mi znači to što me po dolasku iz škole čekaju topla soba, gotov ručak i večera - istakla je Jelena K. 

Poslovanje

Direktor ove ustanove Branislav Vidić istakao je da je po povratku na ovu funkciju zatekao velike dugove iz kojih je teško isplivati.

- Kada sam smijenjen, iza sebe sam u Domu ostavio oko 150.000 maraka viška, po povratku sam zatekao 200.000 maraka duga, a riječ je o kratkom vremenskom periodu - rekao je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana