Banjaluka slavi krsnu slavu: Liturgijom počelo obilježavanje Spasovdana (FOTO/VIDEO)

GS
Banjaluka slavi krsnu slavu: Liturgijom počelo obilježavanje Spasovdana (FOTO/VIDEO)

BANjALUKA - Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obilježavanje slave grada Spasovadna, kao i slave ovog hrama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi njegovo preosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem sa sveštenstvom.

Liturgiji prisustvuje rukovodstvo grada Banjaluka, ali i brojni Banjalučani.

Nakon liturgije, biće osveštani slavsko žito i kolač, a potom će uslijediti svečana litija.

Grad Banjaluka kao i svake godine u duhu tradicije obilježava slavu, a tako je i ove godine, jer su za građane pripremili bogat kulturno-umjetnički program.

U 19.00 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom "Umjetnost plavih niti" u organizaciji Udruženja žena "Duga".

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane,  u večernjim časovima - od 19.30 časova u tzv. Parkiću biće priređen poseban program pod nazivom "Spasovadansko veče slava kroz tradiciju".

Imajući u vidu da je slava vijekovna tradicija srpskog naroda, a da su Banjalučani nadaleko poznati kao dobri domaćini, tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje vas od 19.00 časova očekuje i koncert Škole gusala "Sandić" (u slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno - Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva - Parohija banjalučka, šišu Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana