Banjaluka: Školski odbor odbio smjenu direktora Tehnološke škole

Danijela Stokanić
Banjaluka: Školski odbor odbio smjenu direktora Tehnološke škole

Banjaluka - Školski odbor Tehnološke škole je odbio inicijativu republičkog prosvjetnog inspektorata da se smijeni direktor ove ustanove Dejan Čutura.

Razlozi za odluku inspektora su višestruke nepravilnosti u školi. Naime, utvrđeno je da je procedura prijema profesora fizičkog vaspitanja sprovedena u suprotnosti sa odredbama zakona. Takođe nepravilnosti su utvrđene i kada je riječ o podjeli časova praktične nastave.

Jedan od članova Školskog odbora Dragica Marinković kaže da pomenuti propusti nemaju toliku težinu da Čutura snosi ovolike posljedice.

- Pomenute probleme direktor je po dolasku na funkciju zatekao. Stari pravilnik normira nastavnike praktične nastave na 28 časova, što mora biti djeljivo sa pet bez ostatka i to je jedini problem - rekla je Marinkovićeva.

Dodala je da je problem u vezi sa raspodjelom časova u svim banjalučkim trogodišnjim školama prisutan.

Istog mišljenja je i njen kolega iz Odbora Dušan Antonić, koji je istakao da je profesora fizičkog vaspitanja zaposlen u skladu sa zakonom.

- Profesor fizičkog počeo je da radi i prije dolaska na funkciju sadašnjeg direktora. S obzirom na to da su nam iz Ministarstva poručili smijenite direktora ili ćemo ga mi razriješiti dužnosti. Prepuštamo odgovornost Ministarstvu i poručujem smijenite ga Vi, mi nećemo - rekao je  Antonić.

Direktor ove ustanove Dejan Čutura kaže da otkad je došao na ovu funkciju Republička prosvjetna inspekcija je dolazila 12 puta za manje od godinu dana.

- U više navrata sam se obraćao Ministarstvu zbog problema koje sam zatekao, ali nikad nisam dobio odgovor - rekao je Čutura.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS ističu da je zbog neizvršenih obaveza naloženih inspekcijskim rješenjima prosvjetni inspektor Školskom odboru i resornom Ministarstvu podnio inicijativu za razrješenje direktora.

U Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da je Školskom odboru naloženo da sprovede postupak razrješenja direktora Tehnološke u roku od 30 dana zbog neizvršenih obaveza naloženih inspekcijskim rješenjem.

- Ukoliko Školski odbor ne postupi u skladu sa navedenim nalogom, ministarstvo će razriješiti dužnosti direktora škole. Čekamo odluku Školskog odbora - rekli su u ministarstvu.

Dodali su da Pravilnik o četrdesetočasovnoj radnoj nedjelji nastavnika i stručnih saradnika u srednjoj  školi primjenjiv u svim srednjim tehničkim školama u Republici Srpskoj od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana