Banjaluka: Seoski putevi zatrpani snijegom

S. Amidžić Foto: G. Šurlan
Banjaluka: Seoski putevi zatrpani snijegom

Banjaluka - Zimske službe tokom jučerašnjeg dana čistile su gradske i prigradske saobraćajnice te trotoare u užem centru grada, dok su problema imali stanovnici u pojedinim seoskim mjesnim zajednicama, gdje su putevi ostali pod snijegom.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Zlatko Sladojević rekao je da su u ovom naselju prohodni samo glavni putevi.

- Oko 25 kilometara puteva koji vode prema zaseocima Delići, Vulini, Donji Lusići, Đukići, Pajići, Savanovići, Milićevići, Sladojevići i Sladojevići u Dubici neprohodni su za vozila - rekao je Sladojević i dodao da je visina snijega u MZ Stričići oko 40 centimetara.

Ništa bolja situacija nije ni u MZ Pavići, gdje većina puteva nije očišćena.

- Snijeg je uklonjen samo sa asfaltnih saobraćajnica dok su ostali putni pravci, posebno za Gornje Paviće i Viluse zavijani - kazali su mještani ovog naselja i dodali da ima domaćinstava koja su potpuno odsječena od ostatka sela.

Šef redovnog održavanja zimske službe u preduzeću "MG Mind" Milka Kalaba rekla je da je put Banjaluka - Čađavica, koji vodi preko platoa Manjača, prohodan.

- Snijega na saobraćajnici ima u mjestu Kadina voda, dok je ostala dionica puta očišćena - kazala je Kalaba.

U preduzeću "Eko-evro tim", koje čisti saobraćajnice u naseljima Obilićevo, Starčevica, Ada, Debeljaci, Karanovac, Česma, Priječani, Petrićevac, Drakulić, Motike te u dijelovima naselja Srpske toplice, Vrbanja, Zalužani, Kuljani i Šargovac kažu da su ulice u ovim naseljima čiste.

- Ostalo je još da očistimo sporedne i makadamske puteve - objasnio je poslovođa Branko Burgić.

Direktor preduzeća "Čistoća" Aleksandar Bajić kaže da su saobraćajnice na području grada, za čije održavanje je zaduženo ovo preduzeće, očišćene.

- Preostalo je još da ponovo pospemo so u onim ulicama gdje ona nije odreagovala i da to očistimo - kazao je Bajić.

On je dodao da su radnici ručno čistili trotoare i raskrsnice.

U Gradskoj upravi su istakli da su trotoari očišćeni u užem centru grada.

- Ekipe zimske služba rade i na uklanjanju snijega na prilazima autobuskim stajalištima i mjestima za odlaganje smeća - rekli su u Gradskoj upravi.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović je potvrdila da je snabdijevanje grada toplotnom energijom bilo uredno i da prethodnih dana nije bilo kvarova na toplovodnoj mreži.

Iz Doma zdravlja su kazali da nije bilo povreda građana izazvanih klizavicom zbog snijega i leda.

Beskućnici

Uprkos niskim temperaturama u proteklih nekoliko dana nije povećan broj beskućnika u Socijalno-gerijatrijskom centru Banjaluka.

- Kapacitet centra trenutno je popunjen, ali za potrebu naći će se još mjesta - rekla je glavna sestra Socijalno-gerijatrijskog centra Nada Jukić i dodala da u centru trenutno boravi šest beskućnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana