Banjaluka se zahvalila Madridu, evo i zašto

Mondo.ba
Banjaluka se zahvalila Madridu, evo i zašto

Odmah poslije odigranog finala Lige šampiona u kojem je Real Madrid savladao Borusiju, u Banjaluci je osvanuo grafit sa zahvalnicom pomenutom španskom gradu.

Podsjećamo, Real Madrid osvojio je 15. titulu šampiona Evrope pošto je u finalu Lige šampiona savladao Borusiju Dortmund 2:0.

Finale na Vembliju sa posebnom pažnjom pratili su navijači banjalučkog Borca jer je od ishoda duela u Londonu zavisilo i to da li će crveno-plavi, koji su osvojili titulu šampiona BiH, biti povlašteni u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Madriđani su ispisali istoriju, a ujedno i pogurali Borac jer će nakon trijumfa Reala doći do „preslagivanja“ koje Banjalučanima donosi i mjesto nosioca na žrijebu prvog kola, piše Mondo.

Odmah nakon finala stigla je i zahvalnica Madriđanima od navijača Borca.

Na pasareli na zapadnom tranzitu u Banjaluci nekoliko minuta poslije finala Lige šampiona ispisan je grafit "H(V)ALA MADRID", kao zahvalnica, te jasna asocijacija na slogan navijača i himnu Real Madrida koja nosi naziv "Hala Madrid" ("naprijed Madrid"). Za uspomenu na dan kada je Real Madrid pomogao Borcu ispisan je datum finala.

Inače, mjesto u glavnoj fazi Lige šampiona za narednu sezonu, a koje popunjava osvajač takmičenja u prošloj, ostalo je upražnjeno, a prema pravilima UEFA, došlo je do nekoliko preslagivanja kvalifikacionih faza, a sve kako bi se zadovoljila potrebna norma klubova u svakoj od četiri runde.

Tako se Šahtjor kao šampion sa najvećim koeficijentom (63.000) koji nema direktno mjesto u evro-eliti preselio iz plej-ofa u glavni dio Lige šampiona.

Takođe, prvak najboljim koeficijentom u drugom kvalifikacionom kolu, a to je Dinamo Zagreb, zauzeo je mjesto ukrajinskog sastava u plej-ofu, a istovremeno su Ferencvaroš i Karabag, kao šampioni sa najboljim koeficijentima u prvom kolu, automatski prebačeni u drugo kolo.

To svakako odgovara crveno-plavima jer sada u prvom kolu ima 14 nosilaca, a među njima je i Borac, koji ne bi postao nosilac da je Ligu šampiona osvojila Borusija, koja jeste izborila nastup u evropskoj eliti i u u narednoj sezoni, ali ne kao šampion svoje zemlje, već petoplasirani tim Bundeslige.

Riječ je, inače, o bonus mjestu koje je njemačko prvenstvo, uz italijansko, dobilo kao nacionalni savez sa najvećim evropskim koeficijentom u ovoj sezoni.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija obaviće se 18. juna u Nionu, a samo dan kasnije, poslije izvlačenja na istom mjestu, znaće se parovi i druge runde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana