Banjaluka: Sanirano 30, na čekanju 150 klizišta

Vesna Popović
Banjaluka: Sanirano 30, na čekanju 150 klizišta

Banjaluka - Od prošlogodišnjih poplava na području grada sanirano je 30 klizišta, u šta su uložena dva miliona KM, dok je na čekanju još 150 odrona zemlje.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da se od ukupnog broja nesaniranih klizišta 85 nalazi na privatnim parcelama, a ostala na javnim površinama i putnoj infrastrukturi.

- Prioritet za sanaciju su bila klizišta koja ugrožavaju infrastrukturu, tako da nismo imali dužih prekida saobraćaja ili snabdijevanja vodom - istakao je Novaković.

Dodao je da je jedna od kritičnih lokacija bila u ulici Manjačkih ustanika.

- Klizište je oštetilo magistralni put prema Mrkonjić Gradu, ali je i prijetilo da uništi vodovodne cijevi i dovede u pitanje snabdijevanje vodom kompletnog grada - dodao je Novaković.

Naveo je da je u 2014. godini iz budžeta grada za sanaciju klizišta potrošeno oko 370.000 KM, da su "Vode Srpske" uložile još oko 930.000 KM, a da je u ovoj godini potrošeno 700.000 KM.

- Osim što je već sanirano tridesetak klizišta, radovi su u toku na dva u mjesnim zajednicama Debeljaci i Rekavice jedan - dodao je Novaković.

Najveća klizišta koja su sanirana su jedno u ulici Veljka Mlađenovića i dva na putu za Ponir, u koja je uloženo oko 650.000 KM.

- Takođe i u ulici Zdravka Dejanovića je zabilježeno nekoliko klizišta, u koja smo do sada uložili blizu 200.000 KM - rekao je Novaković.

Dodao je da je u toku izbor izvođača radova za sanaciju još pet klizišta, za čiju popravku je planirano oko 280.000 KM.

- Od toga su četiri klizišta na gradskim saobraćajnicama - u ulici Braće Miletić, ogranku Uroša Drenovića, Bilećkoj i u Karađorđevoj kod broja 475 i jedno na lokalnom putu Debeljaci - Gavranići - naglasio je Novaković.
Jedno od nedavno saniranih klizišta koje je pokrenuto nakon majskih poplava je klizište na lokalnom putu za Baraliće u MZ Donja Kola, za šta je iz budžeta uloženo 66.000 KM.

- Radovi su završeni i sada više nema bojazni da će doći do prekida saobraćaja - rekao je predsjednik Savjeta ove MZ Milan Đukić.

Procjene

U Gradskoj upravi su procijenili da bi za sanaciju preostalih klizišta na javnoj infrastrukturi bilo potrebno blizu tri miliona maraka.

- Za pojedina klizišta potrebno je izraditi plansku dokumentaciju, za neka je ona već pripremljena, dok za one manje nije ni potrebna, jer se mogu sanirati bez nje. Međutim, to su zaista velika sredstva koja u ovom trenutku grad nema i nadamo se da će nam u tome pomoći Vlada RS. U toku je priprema programa i vidjećemo šta će moći biti realizovano naredne godine - objasnio je Zoran Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana