Banjaluka - Samostalni taksi prevoznici obustavili rad

Srna
Banjaluka - Samostalni taksi prevoznici obustavili rad

Banjaluka - Samostalni taksi prevoznici u Banjaluci danas su potpuno obustavili rad zbog problema nastalih u vezi sa konkursom za izdavanje parkinga na peronima Nove autobuske stanice i nepoštovanja omjera broja vozila samostalnih preduzetnika i taksi preduzeća iz Odluke o taksi prevozu grada.

Taksisti traže hitan sastanak sa predstavnicima Gradske uprave kako bi se navedeni problemi riješili, a rad su obustavili do daljeg.

Predsjednik Udruženja “Euro taksi” Darko Vučić tvrdi da je preduzeće “Neobas” nelegalno provelo konkurs za izdavanje taksi parkinga, nakon kojeg je preduzeće “Patrol taksi” preuzelo svih 16 mjesta koja su koristili samostalni preduzetnici.

On je upozorio i na kršenje člana 16 Odluke o taksi prevozu grada Banjaluka, prema kojem je omjer vozila samostalnih prevoznika i preduzeća 10 prema jedan.

“Ako nas u gradu ima 265, to znači da bi 'Patrol taksi' trebalo da ima 26 vozila, a nikako 34 sa tendencijom rasta”, upozorio je Vučić.

Prema njegovim riječima, predsjednik NDP–a Dragan Čavić je u Narodnoj skupštini Republike Srpske iznio neistinu o taksi udruženjima, te favorizovao preduzeće “Patrol taksi” tvrdnjom da plaća 300.000 evra poreza.

“Ako je rekao koliko plaćaju porez, onda je trebalo da kaže koliko napravi povrata PDV-a. S druge strane, udruženja godišnje plate više od 40.000 KM za gradsku taksu, a preduzeće svega 400 KM”, rekao je Vučić, navodeći da je više od 70 odsto taksista izmirilo svoje poreske obaveze, dok oni koji to nisu učinili imaju kamatu.

On je dodao da “Patrol taksi” sada daje u podzakup sedam mjesta koji je dobio po cijeni od 170 KM mjesečno za 450 KM plus PDV.

“Kad smo svojevremeno sa njima sklapali ugovor, tamo je stajalo zakup taksi stajališta, ali je 2009. godine Grad Banjaluka zabranio da se taksi stajališta izdaju, jer horizontalnu signalizaciju postavlja Odjeljenje za saobraćaj, zbog čega smo pravili aneks ugovora da nam se iznajmljuju parking mjesta”, rekao je Vučić.

Predsjednik “Banjalučkog taksija” Dragan Purišić rekao je da je u štrajku 230 vozila i da su za najbolju organizaciju taksi službe u gradu zaslužna udruženja samostalnih prevoznika, a ne preduzeće.

“U našem voznom parku su vozila visoke klase i s te strane sigurno pružamo bolju i jeftiniju uslugu od 'Patrol taksija', a to je možda i razlog da se istjeraju ovi ljudi sa autobuske stanice”, rekao je Purišić.

Zakupac taksi prostora na dolaznim peronima na Novoj autobuskoj stanici Adnan Husić kaže da je preduzeće “Neobas” na konkursu napravilo bodovnu listu kojom je favorizovalo preduzeće “Patrol taksi”, iako je određen broj zakupaca mogao da prođe.

Prema njegovim riječima, cijena zakupa iznosi 155 KM plus PDV, ali “Neobas” nije dozvoljavao plaćanje putem banke, već na internoj kasi preduzeća putem nota računa.

“Mi smo im faktički davali žživ kešž, odnosno žcrne parež, iako smo mi samostalni preduzetnici i poslujemo preko računa. Oni su fakturisali iznos sa PDV-om, a na predračunu i malim računima sa blagajne nigdje nema iznosa PDV-a”, rekao je Hasić.

On je dodao da je “Neobas”, kao nasljednik “Autoprevoza” od samostalnih zakupaca inkasirao 612.000 KM, zbog čega će, kako je rekao, Upravi za indirektno oporezivanje BiH “biti veoma interesantno da vidi gdje je završio PDV na ovaj iznos”.

“Kada je u pitanju žPatrol taksiž, oni su ih favorizovali, uveli su nam starosnu granicu za vozila od 15 godina, dozvoljavaju im i benzin i električnu struju i plin”, rekao je Hasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana