Banjaluka razmatra novo otvaranje pravoslavnog vrtića

GS
Banjaluka razmatra novo otvaranje pravoslavnog vrtića

BANjALUKA – Banjaluka uskoro dobija Kalendar nacionalnih, istorijskih i duhovnih događaja, a postoji mogućnost da se opet otvori pravoslavni vrtić, saopšteno je nakon sastanka predstavnika grada i udruženja koja baštine tradiciju.

Tim povodom održan je sastanak sa svim relevantnim udruženjima iz ove oblasti.

"Na sastanku smo razgovarali o kalendaru nacionalnih, istorijskih i duhovnih događaja, koji su važni za naš narod, a na ovu ideju smo došli jer se praznik Duhovi 50 godina obilježavao u našem gradu, nakon čega je ta tradicija prekinuta i niko se ne sjeti da spominje tako važne događaje, koji predstavaljaju dio identiteta srpskog naroda, pravoslavne vjere", poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Dodaje da se slava grada Banjaluke, Spasovdan, do sada praznovala skromno, te da to obilježavanje nije bilo otovreno za sve građane, a želja je gradske administracije  da u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i važnim udruženjima zajedno učestvuje u pripremi kalendara događaja od važnosti.

"Kalendar, ali i svi drugi prijedlozi, nakon usaglašavanja sa udruženjima iz ove oblasti biće upućeni u skupštinsku proceduru", rekao je on, dodavši da su razmatrali inicijativu da gornji dio naselja Starčevica ponese naziv po vojvodi Stepi Stepanoviću.

"Osim toga razmatrali smo i pitanje da se u Banjaluku vrati pravoslavni vrtić", kazao je Stanivuković.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana