Banjaluka raspisala poziv za besplatne placeve

Katarina Šaponja
Banjaluka raspisala poziv za besplatne placeve

BANjALUKA - Javni poziv za besplatne placeve za mlade bračne parove počinje u petak, 6. septembra, i trajaće 10 dana, istakao je gradonačelnik Draško Stanivuković, dodajući da je do sada predato 1.020 zahtjeva.

Kada je riječ o dokumentaciji, potreban je dokaz da su mladi bračni par do 35 godina, da im je mjesto prebivališta Banjaluka minimalno posljednje dvije godine i da u mjestu rođenja i prebivališta nemaju nepokretnost, odnosno kuću ili plac na svoje ime.

- Biće bodovanje, a dodatni bodovi se dobijaju po osnovu broja djece, jer su prioritet da se zbrinu porodice sa djecom – naglasio je gradonačelnik i dodao kako se prva podjela placeva očekuje poslije 20. septembra.

Prema njegovim riječima, placevi se nalaze u naseljima Motike, Drakulić, Kuljani, Barlovci, Vrbanja, Čokorska polja i Bistrica, i imaju oko 500 kvadrata.

- Pozivam sve mlade bračne parove da se prijave, jer je Banjaluka prvi i jedini grad koji je realizovao ovu politiku – kazao je gradonačelnik.

On je dodao da su trenutno prioritet mladi bračni parovi, ali će uskoro biti raspisan novi javni poziv za dodjelu placeva višečlanim porodicama kao i porodicama poginulih boraca.

- Svi naši sugrađani imaće pravo i na besplatne priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dok je pitanje struje u nadležnosti preduzeća "Elektrokrajina", ali se vodilo računa o tome da to budu placevi sa vodom i strujom, kako naši sugrađani ne bi imali dodatne troškove – istakli su iz Gradske uprave.

Stanivuković je saopštio i kako su za jun i jul izdali 54 besplatne građevinske dozvole, što je veći broj nego za cijelu 2019. ili 2020. godinu.

- Ovo je dokaz koliko ova mjera ohrabruje ljude da uđu u izgradnju porodičnog doma – istakao je gradonačelnik.

Najavio je i da od sutra kreće isplata najvećih subvencija za privatne vrtiće u pojedinačnom iznosu od 150 KM za preko 2.550 naših mališana.

- Do sada će u istoriji grada biti isplaćene najveće pojedinačne, ali i zbirne subvencije za privatne vrtiće. Za svega nekoliko mjeseci, ovaj iznos ćemo povećati, najvjerovatnije za dodatnih 50 KM po subvenciji. Dakle, dajemo najveću podršku porodici – naveo je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana