Banjaluka: Postavljena 43 nova kontejnera

Jasmina Perišić
Banjaluka: Postavljena 43 nova kontejnera

Banjaluka - U užem centru grada postavljena su 43 nova kontejnera, za koje je grad izdvojio oko 60.000 KM. Uskoro će biti nabavljeno još kontejnera i kanti za smeće, za koje će biti izdvojeno dodatnih 30.000 KM, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Dio novca za nove kontejnere dobijen je od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

- U pripremi je tender za nabavku još jednog broja kontejnera, koji će biti postavljeni po prioritetima. Raspored njihovog postavljanja se određuje po mjestu pristupačnosti za njihovo postavljanje i za pražnjenje, imajući u vidu veličinu naselja - rekli su u Gradskoj upravi.

Tehnički direktor preduzeća "Čistoća" Milan Plavšić je rekao da su novi kontejneri zapremine 1,3 i 3,2 metra kubna uvezeni iz Italije i zadovoljavaju sve standarde.

- Dosadašnji su bili zapremine 1,1 metar kubni, dok su ovi malo veći i laki za rukovanje. Najviše novih kontejnera postavljeno je u ulici Sime Šolaje, ali ima ih i u ulicama Kralja Alfonsa, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Skendera Kulenovića, Kninskoj, Vidovdanskoj… Grad svake godine obnavlja komunalnu opremu, pa i kontejnere, jer su oni potrošna roba i relativno brzo dotraju - rekao je Plavšić.

Istakao je da komisija odlučuje gdje će biti postavljeni novi kontejneri, te da ima zahtjeva iz brojnih prigradskih, ali i gradskih, naselja.

- U komisiji budu članovi iz "Čistoće", komunalne policije i Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. Prigradska naselja najčešće zahtijevaju kontejnere i uglavnom u tim dijelovima grada postavljamo one zapremine 1,1 metar kubni - kazao je Plavšić.

Stanovnici Starčevice smatraju da je ovom gusto naseljenom dijelu grada potrebno više kontejnera.

- Trebalo bi da ih bude više, s obzirom na to da do prvog kontejnera pješačim 300 metara - rekao je stanovnik ulice Stevana Prvovenčanog, koji nije želio da mu objavimo ime.

I mještani Šargovca tražili su postavljanje kontejnera, ali iz Gradske uprave kažu da je odvoz smeća u Šargovcu organizovan po drugačijem principu.

- Mještani Šargovca iznose smeće izvan dvorišta, a radnici "Čistoće" ga prikupljaju u određenom terminu - kazali su u Gradskoj upravi.

Apel

Iz Gradske uprave apeluju na građane da samoinicijativno ne pomjeraju kontejnere.

- Upućujemo molbu stanovnicima pojedinih naselja, kao što je recimo Kočićev vijenac, da ne izmještaju kontejnere, jer tako stvaraju probleme "Čistoći" - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana