Banjaluka: Poplave prepolovile rod i subvencije

Sanja Amidžić
Banjaluka: Poplave prepolovile rod i subvencije

Banjaluka - Nacrtom budžeta grada za 2015. godinu za podsticaje poljoprivrednicima planirano je 500.000 maraka što, prema procjenama Centra za razvoj i unapređenje sela, nije dovoljno.

Kako je objasnio direktor ovog centra Milenko Šarić, zbog ovogodišnjih katastrofalnih uslova za poljoprivrednu proizvodnju interesovanje poljoprivrednih proizvođača za subvencije u idućoj godini trebalo bi da bude veće nego u ranijem periodu.

- Neophodne su izmjene važećeg pravilnika za dodjelu sredstava kako bi što veći broj poljoprivrednika bio u poziciji da ispuni uslove i ostvari podsticaje - rekao je Šarić.

Dodao je da je budžetom za godinu koja je na izmaku za poljoprivredne podsticaje bio predviđen milion maraka.

- Rebalansom budžeta te procjenom da će zbog obilnih kiša i poplava doći do mogućnosti manjeg ulaganja poljoprivrednih proizvođača predviđeni iznos je prepolovljen pa on sada iznosi 500.000 maraka - kazao je Šarić.

Poljoprivredne podsticaje u toku ove godine ostvarilo je 101 poljoprivredno domaćinstvo, za šta je ukupno izdvojeno 489.605 maraka.

- Prema definisanom pravilniku, najveći iznos koji može da dobije jedno gazdinstvo je 15.000 maraka, a u toku ove godine najveći isplaćeni iznos za subvenciju je 14.900 maraka - rekao je Šarić.

Prema njegovim riječima, izdvajanje sredstava zavisi od vrste podsticaja i visine vlastitog učešća u projektu poljoprivredne proizvodnje.

- Pravilnikom je predviđeno da Centar učestvuje sa maksimalno 40 odsto vrijednosti realizacije projekta - objasnio je Šarić.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Nenad Šibarević rekao je da se ukupni iznos subvencija za poljoprivrednike u idućoj godini treba zadržati na nivou od milion maraka.

- Na predstojećoj raspravi o budžetu grada za 2015. godinu zajedno sa Centrom za razvoj i unapređenje sela pregovaraćemo sa gradskim vlastima da predviđeni iznos od 500.000 KM bude povećan na milion maraka - rekao je Šibarević i dodao da su i pored podsticaja poplave i obilne padavine prepolovile rod žitarica, voća, povrća... a da bi subvencije podstakle povećanje proizvodnje.

Poljoprivrednici

Nenad Šibarević je istakao da na području grada trenutno ima oko 30 poljoprivrednika koji zaslužuju da dobiju podsticaj.

- U mjestima gdje postoje uslovi za bavljenje poljoprivredom vraćaju se mladi ljudi, zbog čega je takvim domaćinstvima potrebna pomoć - kazao je Šibarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana