Banjaluka: Počela sezona grijanja

Vesna Popović
Banjaluka: Počela sezona grijanja

Banjaluka - Sezona grijanja počela je od juče i potpuno smo spremni za nju, rekao je direktor "Toplane" Mićo Milovanović, koji je juče zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem ozvaničio njen početak.

- Ukoliko temperatura vazduha bude niža grijanje može početi i prije 15. oktobra, kalendarskog početka sezone - naglasio je Milovanović i istakao da će kvalitet grijanja u predstojećoj sezoni biti bolji nego što je ikada do sada bilo. Istakao je da su u prethodne dvije sezone drugačijom organizacijom uštedjeli deset miliona KM.

- Prije početka ove sezone uložili smo 13 miliona KM. Izvršili smo remont postojeće opreme i zamijenili cjevovod u dužini od 2.000 metara. U sanaciju postojeće opreme i objekata uloženo je 1,2 miliona KM i 2,8 miliona KM u rekonstrukciju i modernizaciju distributivne mreže  - naglasio je prvi čovjek "Toplane" i dodao da je u izgradnju minikotlovnica u naseljima Starčevica i Kočićev vijenac  uloženo devet miliona KM.

- Dvije minikotlovnice su ukupne površine 1.700 kvadratnih metara. Nabavili smo tri kotla ukupne instalisane snage 16 megavata, a ova naselja će biti u prednosti u odnosu na druga jer će se moći grijati i sa novog i starog sistema - naveo je Milovanović. Istakao je da su kotlovnice izgrađene za pet mjeseci dok je uobičajeni rok za ovakve projekte 18 mjeseci.

- Imamo dovoljne količine drvne sječke, a rezervoari mazuta su puni i ove količine su dovoljne za polovinu sezone - rekao je Milovanović i dodao da je do kraja sezone dogovorena sigurna isporuka mazuta.

Gavranović je rekao da bi kotlovska postrojenja u pomenutim naseljima u funkciji trebalo da budu do 5. novembra.

-  U ovoj godini neće doći do povećanja cijene grijanja ali ćemo do kraja sezone razmatrati da li je to potrebno. Činjenica je da postoji ekonomska opravdanost za povećanje cijene a ali to bi bio udar na naše potrošače - rekao je Gavranović i dodao da se problemi "Toplane" ne mogu riješiti povećanjem cijene grijanja.

Kotlovnica

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić,  gradonačelnik Slobodan Gavranović i direktor "Toplane" Mićo Milovanović obišli su juče rejonsku kotlovnicu  u naselju Starčevica.

- Ovo postrojenje omogućiće bolji kvalitet grijanja za stanovnike ovog naselja. I pored krize koja traje i ekonomskih poteškoća na svim nivoima u gradskom području mnogo radi  - rekao je Radojčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana