Banjaluka: Počela sanacija sedam klizišta

Sanja Amidžić
Banjaluka: Počela sanacija sedam klizišta

Banjaluka - Sanacija prioritetnih klizišta u ulicama Trla, Starog Vujadina, Franca Šuberta, Zdravka Dejanovića, Srpskih rudara i dva klizišta u naselju Ponir je počela.

Kako je objasnio načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković prioritet kod sanacije imala su klizišta koja ugrožavaju saobraćajnice i stambene objekte.

- Nijedno klizište koje ugrožava putnu infrastrukturu i kuće na području grada neće ostati nesanirano, samo se za svako od njih prvo mora uraditi projektna dokumentacija kako ne bismo došli u situaciju da saniramo klizište i da za kratko vrijeme moramo ponovo - pojasnio je Novaković. Dodao je da je ukupna šteta koju su pričinila klizišta na saobraćajnicama oko 1,6 miliona KM, dok je šteta na lokalnim nekategorisanim putevima oko dva miliona maraka.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da je sanacija klizišta u ulici Zdravka Dejanovića u punom jeku.

- Ovim klizištem bile su ugrožene dvije kuće i trenuto se radi na izlijevanju potpornih zidova - rekao je Maličević.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić rekao je da je sanacija klizišta u ulici Srpskih rudara kod kuće porodice Malbašić počela prije dva dana.

- Usljed obilnih padavina dio saobraćajnice koji vodi do ovog klizišta je urušen, zbog čega su mještani u strahu od klizanja tla i traže njenu sanaciju - kazao je Matić. 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marjanović rekao je da sanacija klizišta u Avalskoj ulici, koje je takođe jedan od prioriteta, nije još počela.

- Na ovoj lokaciji trenutno imamo problem jer na mjestu klizišta kamioni dovoze šut i zemlju koju iskopaju prilikom gradnje zgrada na drugim lokacijama, čime se stvara divlja deponija - rekao je Marjanović. On traži od nadležnih da na toj lokacije postave table sa zabranom odlaganja otpada i građevinskog materijala.

Elaborat

Prema elaboratu o procijenjenoj šteti nastaloj u avgustu, ukupna šteta koju su pričinile poplave i klizišta na infrastrukturi procijenjena je na 1,3 miliona maraka.

- Na komunalnoj infrastrukturi procijenjena šteta je oko 1,18 miliona maraka, dok šteta prouzrokovana klizištima iznosi oko 165.752 marke - navedeno je u elaboratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana