Banjaluka: Petrićevac dobija vrtić, Dragočaj ambulantu

Ilijana Božić
Banjaluka: Petrićevac dobija vrtić, Dragočaj ambulantu

U naseljima Lauš i Petrićevac u toku su radovi na objektima u kojima će biti smješteni policijska stanica i društvena sala, odnosno ambulanta porodične medicine, vrtić i mjesna zajednica. Novi objekat ambulante porodične medicine trebalo bi da u 2020. dobije i Dragočaj.

 

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar te istakao da je za izgradnju ambulante porodične medicine u Dragočaju predviđeno 300.000 KM iz budžeta grada.

- Trenutno smo u fazi izbora projektantske kuće, a kada to bude gotovo, pripremićemo tender. Nadam se da bismo krajem ljeta mogli imati izvođača i početi radove. Ambulanta će biti izgrađena preko puta postojeće, na lokaciji gdje je nekada bila stara ambulanta - rekao je Bilčar i dodao da će izgradnja ambulante na Petrićevcu uskoro biti gotova.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj Slavenko Tadić kazao je da će nova ambulanta omogućiti pacijentima iz ovog i okolnih naselja veći broj medicinskih usluga nego do sada.

- Trenutno se u ambulanti mogu raditi samo pregledi ljekara porodične medicine, a za sve ostalo pacijenti moraju da idu u grad. U sklopu novog objekta trebalo bi da bude i laboratorija, koju sada nemamo - rekao je Tadić. Dodao da ova ambulanta pruža usluge za 12.000 pacijenata, odnosno da pokriva MZ Dragočaj, ali i Ramiće, Barlovce, Prijakovce te dio Kuljana, Zalužana, Motika i Mišinog Hana.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da su radovi na budućem objektu mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, vrijednom 1,33 miliona KM, intenzivirani zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima.

- Završeni su svi armirački i betonski radovi, kao i zidarski zahvati na svim etažama. Trenutno se radi na izradi slojeva ravnog krova i na pripremnim radnjama za izradu fasadne obloge. Uporedo s tim izvode se i pripremni radovi na mašinskim instalacijama - kazali su iz odjeljenja.

U međuvremenu, ugovoreni su i radovi za gradnju javne saobraćajnice i parkinga sa oborinskom kanalizacijom za potrebe novog objekta.

Lijepo vrijeme omogućilo je intenzivniju gradnju višenamjenskog objekta na Petrićevcu, u kojem će biti smještena ambulanta, mjesna zajednica i vrtić, a Bilčar je nedavno najavio da će prvo biti završen objekat ambulante. Vrijednost ovog tronamjenskog objekta je oko dva miliona KM, od čega je 1,4 miliona KM obezbijedila Vlada Srbije, a ostatak grad.

PLANOVI

Predsjednik Savjeta MZ Dragočaj Slavenko Tadić je kazao da postoje planovi za izgradnju putne infrastrukture te da će u jednom dijelu naselja početi izgradnja vodovoda.

- U ovoj godini očekujemo rekonstrukciju raskrsnice na magistralnom putu M4 Banjaluka - Prijedor, a u planu je i asfaltiranje nekoliko makadamskih puteva - rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana