Banjaluka: Ogranak lipe pao na motocikl

Danijela Stokanić
Banjaluka: Ogranak lipe pao na motocikl

Banjaluka - Da su dijelovi gradskih drvoreda u veoma lošem stanju, potvrđuje i činjenica da se ogranak lipe srušio na motocikl koji je bio parkiran ispod stabla i na trotoar u ulici Mladena Stojanovića.

Iako u utorak poslijepodne nije bilo vjetra, dio stabla stropoštao se zbog starosti i truleži. Prava je sreća što niko nije povrijeđen u jednoj od za pješake najprometnijih ulica. Radnici preduzeća "Tamaris" bili su prinuđeni da uklone ostatak stabla zbog dotrajalosti.

Banjalučanin Milovan Janković, koji radi u neposrednoj blizini, kaže da je, čim je začuo prasak, odmah izašao da vidi o čemu se radi.

- Trotoar duž ulice Mladena Stojanović bio je poprilično pun prolaznika, ali, na sreću, u momentu kada se stablo obrušavalo niko se nije našao u blizini. Među brojnim parkiranim automobilima "nastradao" je jedino motocikl koji je bio ispod krošnje stare lipe - rekao je Janković.

Dodao je da ga je prošla jeza kada je vidio koliko je drvo bilo trulo.

- Ta lipa je u pravom smislu te riječi bila potencijalni ubica! Ne znam kako ranije nije pala. Takvih stabala koja ugrožavaju živote u ovom gradu, čini mi se, ima mnogo. Smatram, a vjerujem da dijelim mišljenje većine Banjalučana, da bi nadležne službe trebalo da pregledaju stabla i uklone ona koja su potencijalna prijetnja prolaznicima. Šta ako sutra padne grana na nekoga ili nečije dijete? Onda će nam svima biti kasno da plačemo - naglasio je Janković.

Činjenicu da su gradski drvoredi u jako lošem stanju potvrdio je i profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Stanivuković, koji kaže da su gljive truležnice najgora boljka drveća, a posebno javora.

- One ga razaraju i vrlo često dolazi do lomova grana. Ako ih orežete, izbiju mladice koje zimi snijeg lako odvaljuje i ta vrsta nema dug vijek trajanja - kazao je Stanivuković.

 

U Gradskoj upravi ističu da je analizu potrebno uraditi za 2.000 stabala u 11 ulica i to u ulicama Mladena Stojanovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Skendera Kulenovića, Kozarskoj, Miloša Obilića, Stepe Stepanovića... Dodali su da je za ovu godinu planirana sukcesivna zamjena stabala. Međutim, lani je uklonjeno 15 starih stabala, dok je njih 20 orezano zbog oštećenja.

U preduzeću "Tamaris" ističu da orezivanje i uklanjanje stabala u gradu vrše po nalogu Gradske uprave.

Srušeno drveće

 

  • Ulica Srđe Zlopogleđe u Obilićevu
  • Park "Mladen Stojanović"
  • Muzej savremene umjetnosti RS
  • Ulica Miloša Obilića
  • Centar grada, povrijeđena tri prolaznika
  •  Kod Muzičke škole "Vlado Milošević"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana