Banjaluka: Odobreno 12 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

Jasmina Perišić
Banjaluka: Odobreno 12 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

Banjaluka - Gradska uprava će ove godine podržati 12 zahtjeva za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, sa pojedinačnim iznosima od po 2.500 KM.

Potvrdili su to u Odjeljenju za društvene djelatnosti, u kojem kažu da su tokom konkursa primili ukupno 34 zahtjeva.

- Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici bodovala je zahtjeve i izradila rang-listu prioriteta. U obzir su uzeti parametri kao što su starost žene, broj bodova na osnovu ranijih procedura, zaposlenost i tip steriliteta. Od 34 pristigla 33 zahtjeva su ispunjavala uslove, a onda je na osnovu pravilnika odobreno 12 zahtjeva - kazali su u pomenutom odjeljenju.

Ističu da s ciljem podrške pronatalitetnoj politici grad još od 2009. godine sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje.

- Tu bismo izuzeli 2014. godinu, kada nismo imali sredstva za ove namjene. Ipak od 2009. godine do sada pozitivno su riješena 84 zahtjeva, za šta je izdvojeno 218.800 KM. Za ovu godinu izdvojićemo 30.000 KM - najavili su u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Milena J. je ostvarila roditeljske snove uz pomoć vještačke oplodnje.

- Dugo muž i ja nismo mogli da imamo potomstvo pa smo se odlučili za postupak vantjelesne oplodnje. To nije toliko komplikovana procedura koliko se mnogim ženama čini, ali je poprilično skupa. Naši troškovi su bili između 4.000 i 5.000 KM i veliki je plus što grad novčano pomaže ljudima da se ostvare kao roditelji. Imala sam sreću da zatrudnim već poslije prve procedure. Nedavno sam rodila sina i mojoj sreći nema kraja - ispričala je Milena J.

Dodala je da poznaje mnoge žene koje su na vantjelesnu oplodnju odlazile u inostranstvo, gdje je velika stopa uspjelih zahvata.

- Muž i ja smo imali povjerenje u domaće stručnjake iz ove oblasti medicine. Da smo to radili u inostranstvu, bilo bi mnogo skuplje. Međutim, ta sreća koja se dobije rođenjem djeteta nema cijenu - kazala je Milena J.

Rođeno šest beba

U Odjeljenju za društvene djelatnosti kažu da je procedurama vantjelesne oplodnje, sufinansiranim budžetskim sredstvima grada, do sada rođeno šest beba.

- Takođe, grad posljednjih godina organizuje i manifestaciju "Konferencija beba", a podržava i porodice sa četvoro i više djece - rekli su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana