Banjaluka: Odbornike ne interesuje grb

Sanja Amidžić
Banjaluka: Odbornike ne interesuje grb

Banjaluka - Nijedan odbornik gradskog parlamenta tokom javne rasprave o idejnom rješenju novog grba grada nije uputio primjedbu, sugestiju ili prijedlog na ponuđeno rješenje, dok su nešto manju zainteresovanost pokazali građani.

Naime, novo idejno rješenje za simbol Banjaluke nakon što je ugledalo svjetlost dana naišlo je na buru negodovanja najviše kod odbornika, ali i kod građana koji su u većini slučajeva bili zbunjeni prijedlogom.

Ipak, tokom javne rasprave, koja je trajala od 20. aprila do 20. maja, svoje mišljenje na idejno rješenje grba dalo je samo 18 građana. Najviše zamjerki bilo je na nedostatak prepoznatljivih obilježja grada i boje grba.

- Najčešći kritički osvrt bio je da se iz definisanog rješenja ne mogu vidjeti obilježja grada kao što je tvrđava Kastel, Vrbas i Banski dvor. Nešto manje primjedbi bilo je na boje grba - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodaju da su pozitivna mišljenja bila usmjerena na to da predloženo rješenje predstavlja ogroman pozitivni pomak u vizuelnom identitetu grada te na to da sadržaj grba ne vrijeđa nikoga i da je neutralan.

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Skupštini grada Draško Ilić rekao je da klub ove stranke nije uputio nikakve primjedbe i sugestije tokom javne rasprave, jer smatraju da odbornici nisu kompetentni za tako nešto.

- Kako će novi grb grada izgledati, a da to bude na propisan način, treba prepustiti struci i ljudima iz te oblasti. Nijedan odbornik, niti politička partija, nisu adekvatni za takve odluke - kazao je Ilić.

Odbornik Narodnog demokratskog pokreta u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac rekla je da tokom javne rasprave o prijedlogu novog grba grada nije uputila svoj prijedlog, jer su to direktno učinili stručni ljudi iz te oblasti od kojih je ona ranije dobila sugestije koje je javno prezentovala.

- Učestvovala sam na prošloj javnoj raspravi o novom grbu grada i nisam zadovoljna, jer svi prijedlozi, primjedbe i sugestije koje uputi opozicija ne budu prihvaćeni - objasnila je Savić-Banjac.

Prijedlog

Prijedlog novog grba grada Banjaluka sadrži štit na kojem dominiraju zlatna kruna, dva srebrna bika koja drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena, ispod koje je srebrna lenta na kojoj piše "slavna i sveta". U opštoj simbolici bik je izraz pokretačke snage, istrajnosti i neustrašivosti. Zlatna grana kestena govori o hiljadama zasađenih drvoreda u gradu, dok su "slavna i sveta" stihovi kojima je Jovan Dučić opjevao Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana