Banjaluka: Od prošle sjednice 11 novooboljelih, mjere na snazi do 30. marta

GS
Banjaluka: Od prošle sjednice 11 novooboljelih, mjere na snazi do 30. marta

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se sve mjere koje je grad naložio produžavaju do 30. marta.

Radojičić je naveo da su u Banjaluci do sada registrovana 34 slučaja virusa korona, te da je u odnosu na prethodnu sjednicu broj zaraženih u gradu povećan za 11.

- Devet njih je vezano za postojeći klaster, a dvoje je iz pojedinčnih klastera - pojasnio je on.

Radojičić je istakao da se konstantno povećava broj lica pod nadzorom.

- Blagovremenim mjerama se može djelovati. Narednih sedam dana cijenimo da je kritično. Još uvijek nismo dostigli vrhunac i u Banjaluci. Važno je da se svi građani pridržavaju izdatih mjera. Možda smo dosadni, ali veoma je važno - rekao je on.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da su za starija lica i lica sa invaliditetom, te trudnice omoućene četiri linije pomoći.

- Treća linija je preko Centra za socijalni rad, i četvrta linija je preko telefona koja su od juče u funkciji. Imamo kapacitet da možemo dnevno izvšiti više od 1.000 snabdjevanja namirnicama, što je dovoljno u ovoj fazi, a očekujemo da ćemo uvrstiti i dostavu lijekova iz apoteka - naveo je on.

Radojičić je rekao i da je Grad zatražio pomoć MUP-a u vezi sprečavanja javnih okupljanja.

- I dalje je vidljiv jako veliki broj okupljanja građana na izletištima. Korisno je prošetati, ali nismo ništa napravili ako se u Parku “Mladen Stojanović”, ili na Banj brdu, okuplja 1.000 građana, jer se virus kontaktom prenosi - naveo je on.

Radojičić je istakao da Komunalna policija od jutros provjerava da li se lica koja su u kućnoj izolaciji pridržavaju mjera, te da u slučaju kršenja pravila slijedi kazna.

Direktorka banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da se u Banjaluci pod zdravsvenim nadzorom nalazi 1.889 lica, te da je 585 u kućnoj izolaciji.

- U Domu zdravlja su pregledana 133 lica sa respiraornim problemima - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana