Banjaluka obilježava 105 godina od ulaska srpske vojske

GS
Banjaluka obilježava 105 godina od ulaska srpske vojske

BANjALUKA - U Banjaluci će danas biti obilježeno 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austro-ugarskom.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Događaj organizuju odbori vlade Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, a prisustvovaće mu ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

U Hramu Hrista Spasitelja u 10.30 časova biće služen parastos za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će u 11 časova na Spomenik banu Milosavljeviću biti položeni vijenci i cvijeće.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 11.20 časova u porti Hrama Hrista Spasitelja, gdje će biti održan i umjetnički program.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 1918. jedna od važnih i istorijskih godina za srpski narod, jer je to bila godina oslobođenja i izbavljenja od vjekovnog ropstva pod čizmom raznih osvajača i okupatora.

- Ulazak srpske vojske ne samo u Banjaluku, nego i druge gradove na našim prostorima tokom novembra 1918. godine rezultat je hrabrosti i junaštva srpskog naroda koji je vodio viševjekovne borbe za slobodu protiv mnogobrnijih okupatora -  rekao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja ulaska srpske vojske u Banjaluku.

On je dodao da je Banjaluka jedan od gradova koji je nakon viševjekovnog ropstva od Turaka do Austrougara dočekao slobodu i svoje oslobodioce, te podsjetio da je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

-Srpska vojska je uvijek, u svim ratovima i ustancima, bila oslobodilačka. Nikada nije otimala i zauzimala tuđu teritoriju, već je hrabro i odlučno branila svoju zemlju i svoj narod, za razliku od svih drugih koji su na naše prostore dolazili kao osvajači i naoružana sila, da ubijaju, pale, ruše. Zato treba da budemo ponosni na naše pretke koji su uvijek bili na pravoj strani, na strani antifašista i oslobodilaca -  naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da su i danas, u miru, srpski narod i Republika Srpska izloženi strahovitim udarima raznih srbomrzaca, kako domaćih tako i stranih, koji žele da razvlaste i obezglave našu domovinu.

- To nikada ne smijemo da dozvolimo, bez obzira na silu koja nam prijeti, a da bi sačuvali Republiku Srpsku i naše institucije moramo da budemo jedinstveni, jer samo jedinstveni, u zajedništvu možemo da odbranimo svoju otadžbinu, pravo na život i postojanje - poručio je predsjednik Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je važnost obilježavanja, navodeći da srpski narod treba da njeguje svoje istorijske vrijednosti.

-Za Srpsku to znači da mora da njeguje sve one vrijednosti iz naše istorije, da obilježava važne datume. Svaki datum koji je značio slobodu za građane Banjaluke, Republike Srpske ili Srbije jeste nešto što treba da uživa punu podršku - rekla je Cvijanovićeva sinoć novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se prethodnih godina revitalizovalo odavanje dužnog poštovanja koje se iskazuje na važne datume.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana