Neuporedivo smanjen broj turista i noćenja

G.S.
Neuporedivo smanjen broj turista i noćenja

BANjALUKA - Posljedice pandemije na turizam, osjetile su se u cijelom svijetu. Negativan trend nije zaobišao ni Republiku Srpsku. Da se situacija vrati u normalu biće potrebno dosta vremena. Ne samo zbog opreza turista, nego i zbog različitih režima na graničnim prelazima. I u Banjaluci je broj pristiglih turista i uplaćenih noćenja neuporedivo manji nego u istom periodu prethodne godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Banjaluka.

“U aprilu mjesecu stranih turista je bilo 42, a u maju 49. U poređenju sa prošlom  godinom i aprilom mjesecom kada je u Banjaluci bilo 7.690 dolazaka i 11.760 noćenja priznaćete da je ogromna razlika”, kazala je za ATV Irena Radojević, direktor TOG-a Banjaluka. 

Postoji nada da će veliki događaji predviđeni za ovo ljeto, ukoliko epidemiološka situacija bude pod kontrolom, u Banjaluku privući hiljade posjetilaca iz Republike Srpske i regiona. Prvi je Adria tur – veliki teniski i najveći sportski događaj zbog kojeg u Banjaluku dolazi i Novak Đoković. 

“Već trećeg jula Banjaluka će biti domaćin ATP tura, Novak Đoković sa prijateljima organizuje dvodnevni, nadam se i tradicionalni teniski turnir, očekuje se hiljade posjetilaca u našem gradu. Nakon toga najavljen je Banjalučki polu maraton, odnosno “Run and more” vikend, da budem precizan. A poslije toga ide i niz koncerata i kulturnih događanja i manifestacija – od Freš vejva do Banjaluka festa koji je najavljen za kraj avgusta”, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Osim događaja i manifestacija Banjaluka i na druge načine privlači turiste, a izletišta su na samom vrhuncu turističkih potencijala. Jedan od njih je kompleks na Manjači. Iako su radovi na uređenju još u toku, posjetioci su iskoristili lijepo vrijeme i vikend su proveli u prirodi nadomak grada. 

Turističko-rekreativni komplek na Manjači trebalo je da bude otvoren početkom juna, ali zbog loših vremenskih uslova i nemogućnosti obavljanja radova, zvaničan početak sezone je prolongiran. 

Na turisičko-rekreativnom kompleksu na Manjači i do sada je urađen velik posao, ali mnogo toga tek slijedi. Plan je da ovdje budu izgrađeni hoteli, restorani, vikend naselja, bungalovi, sportski tereni i drugi prateći objekti. Iako toga još uvijek nema, to banjalučane nije spriječilo da vikend provedu baš ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana