Banjaluka na turističkoj ruti "Mistični Dunav"

GS
Foto: Grad BL

BANjALUKA - Banjaluka učestvuje u projektu razvoja turizma koji je sufinansiran iz evropskih fondova.

Predstaviće se i promovisati prirodno i nematerijalno kulturno nasljeđe regije Banjaluka i uključivanje u novu regionalnu tematsku rutu "Mistični Dunav" u kojoj učestvuje još devet zemalja, među kojima su Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Banjaluka privlači sve više posjetilaca među kojima i turiste koji žele da uživaju u prirodi, na selu, daleko od uobičajenih gužvi.

Prepoznajući potrebe turista, Banjaluka širi ponudu uz kontinuiranu finansijsku podršku Evropske unije. Mjesna zajednica Piskavica i još nekoliko lokacija u Potkozarju biće na regionalnoj turističkoj ruti zahvaljujući i učešću gradske razvojne agencije u transnacionalnom projektu Interreg programa za Dunavsku regiju sa još deset partnera iz devet zemalja.

- Tu smo fokusirani na analizu teritorije u smislu identifikacije prirodnog i kulturnog nematerijalnog nasljeđa s ciljem da to valorizujemo i pretvorimo ono što je najbolje u turistički proizvod uključen u transnacionalnu rutu koja se zove "Mistični Dunav" - kaže Vesna Vojvodić iz Razvojne agencijnje grada Banjaluka.

Cilj je napraviti privlačan turistički sadržaj i kroz tzv. pripovijedanje povezati nasljeđe, razvoj i promociju.

- Cilj je da ne pokazujemo samo prirodne ljepote nego kulturno nasljeđe, da to bude interakcija sa lokalnom zajednicom koja će učestvovati u pružanju usluge za određeni turistički proizvod i na taj način sama sebe zaposli - kaže Vojvodićeva.

Interesovanje za posjete selima raste posljednjih godina, posebno nakon pandemije kovida 19, potvrđuju banjalučkoj Turističkoj organizaciji koja učestvuje u ovom projektu. Takav trend prepoznaje i grad i investicijama u infrastrukturu stvara preduslove za razvoj prigradskih mjesta.

- To je jedna vrijednsot koja je do sada bila neiskorištena. Upravo će projekat pokazati lokalnom stanovništvu, izvući iz zaborava i zavještati neke od tih priča koje će oni moći da koriste kasnije u svojim turističkim ponudama i naravno, na taj način mogu da ostvare i dodatne prihode za sebe i svoje porodice - kaže Mladen Šukalo, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka.

Radi se o jednom od 14 projekata sufinansiranih iz više evropskih programa za različite oblasti koje je Razvoja agencija pripremila od početka 2024. godine u ukupnoj vrijednosti većoj od tri miliona i 100.000 KM.

BiH učestvuje u osam programa i to tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna u budžetskom periodu EU do 2027. godine. Ukupna vrijednost svih onih u kojima učestvuje BiH je oko 1,3 milijarde evra, piše RTRS.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana