Banjaluka: Na Novom groblju još šest mjesta

Danijela Stokanić
Banjaluka: Na Novom groblju još šest mjesta

Banjaluka - Gradsko groblje u naselju Pobrđe trenutno raspolaže sa svega šest slobodnih grobnih mjesta i svega tri grobnice, što je dovoljno samo za ovu sedmicu.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor "Gradskog groblja" Nedeljko Milaković i dodao da bi problem sa slobodnim mjestima mogao da nastane već od idućeg ponedjeljka.

- Ako uskoro sa gradom ne potpišemo ugovor u kojem nam se novoizgrađeno groblje u Vrbanji daje na upravljanje, doći ćemo u situaciju da nećemo imati gdje da sahranjujemo pokojnike - kazao je Milaković.

Dodao je da su svi preduslovi za sklapanje ugovora ispunjeni.

- Uprava "Gradskog groblja" se preselila u nove prostorije na novoizgrađenom kompleksu u Vrbanji još u septembru. Pored toga, u međuvremenu smo izgradili 70 grobnica i oko 200 grobnih mjesta. Naručili smo i svu potrebnu pogrebnu opremu, ali uzalud sve, bez ugovora nema sahranjivanja - istakao je Milaković.

Milaković je naglasio da skoro svaki drugi dan dopisom obavještavaju predstavnike Gradske uprave kako se broj slobodnih grobnih mjesta svakodnevno smanjuje.

- Više ništa ne zavisi od nas. Stvoreni su svi preduslovi za prve sahrane u Vrbanji, čak je i Skupština donijela saglasnost o potpisivanju - kazao je Milaković.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković kazao je da je nedavno obišao groblja i u Vrbanji i na Pobrđu, te da je upoznat sa ovim problemima.

- Ništa nije sporno, ugovor jer spreman za potpisivanje. Jedini problem je to što je gradonačelnik Slobodan Gavranović odsutan iz privatnih razloga - rekao je Novaković, dodajući da će ovih dana ovaj problem biti riješen.

Kad su u pitanju slobodna grobna mjesta, ni u drugim gradskim grobljima situacija nije mnogo bolja. Naime, kako su nam rekli na groblju "Sveti Pantelejmon", koje se nalazi u Boriku, tamo nema slobodnih grobnih mjesta. Jedino se nađe poneki građanin koji je već kupio ili rezervisao grobno mjesto u ovom groblju pa ga preprodaje.

Groblje u Lazarevu je takođe poprilično popunjeno, baš kao i ono u Rebrovcu. 

Cijene

Cijena neuređenog, odnosno klasičnog grobnog mjesta na novoizgrađenom groblju u Vrbanji sada je 994,50 KM. Za uređeno grobno mjesto sa betonskim okvirima košta 1.650 KM, a grobnice su 4.000 maraka. Kapacitet je 24.527 grobnih mjesta i omogućiće sahranjivanje u narednih 35 godina. Za sada je izgrađeno 4.200 grobnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana