Banjaluka: Na Laušu potrebno veliko igralište

Nezavisne.com
Banjaluka: Na Laušu potrebno veliko igralište

Banjaluka - Lauš kao jedan od najvećih i najgušće naseljenih dijelova grada, koji broji oko 30.000 stanovnika, ima samo jedno manje dječje igralište, pa je i dalje prioritet da dobiju veliko mjesto za igru mališana.

Najmlađi nemaju adekvatan prostor za igru, dok srednjoškolci čeznu za teretanom na otvorenom.

"Postoji jedno igralište, ali je više namijenjeno za stariju djecu, a i sadržaj nije zadovoljavajući. Ovo je naselje sa velikim brojem djece i ovi mališani zaslužuju jedno veliko pravo igralište", kazala je Dragana T., majka dvije djevojčice.

Iz Savjeta mjesne zajednice Lauš govore kako postojeće manje igralište u blizini Omladinskog stadiona ne ispunjava potrebe jer je maleno i oskudno, te kako je izgradnja novog dječjeg igrališta na samom vrhu njihovih prioriteta.

"Imamo urađen projekat za igralište koje bi trebalo da bude napravljeno između ulica Miloša Matića i Vladimira Rolovića, riješeni su imovinski odnosi i potrebna su samo sredstva kako bi se krenulo s tom realizacijom", kazao je Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš.

Naveo je da su s ovom problematikom upoznati i nadležni. Dječje igralište na toj lokaciji riješilo bi problem dvije mjesne zajednice Lauša i donje zone Pobrđa.

Prema projektu predviđen je prostor za manji košarkaški teren, bogat sadržaj za najmlađe sa ljuljaškama, klackalicama i kućicama, teretana na otvorenom, dok je određeni dio prostora predviđen čak i za boćanje.

"Za takvo igralište potrebno nam je između 60.000 i 70.000 KM", govori Matić i navodi da ako grad ne može da im pomogne, onda bi se u pomoć mogle uključiti republičke vlasti.

Iz Gradske uprave saopštili su kako je budžetom za 2016. godinu predviđeno 50.000 KM za izgradnju komunalnih objekata - dječjih igrališta.

Odluka o tome na kojim će se lokacijama tokom ove godine graditi nova igrališta još nije donesena, a zavisi od stepena završenosti potrebe urbanističko-tehničke dokumentacije i vrijednosti investicije igrališta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana