Banjaluka: Na 476 djece štede 400.000 KM?

Vesna Popović
Banjaluka: Na 476 djece štede 400.000 KM?

Banjaluka - Gradske vlasti planiraju da ukidanjem dijela subvencija za boravak djece u vrtićima uštede 400.000 maraka, saznaje "Glas Srpske". Planirane su promjene propisa u ovoj oblasti, a konačnu riječ daće odbornici na sjednici Skupštine grada 26. marta.

Sve se radi u skladu sa Programom mjera za povećanje prihoda u budžetu. Grad je do sada finansirao boravak 476 mališana, odnosno snosio dijelove troškova za drugo dijete iz iste porodice, kao i kompletne troškove za treće, četvrto i ostale mališane iz višečlanih porodica.

U Gradskoj upravi su rekli da se promjene u ovoj odluci neće odnositi na povećanje iznosa koji roditelji moraju platiti za boravak mališana u vrtićima, ali nisu precizirali kakve promjene odluke su planirane. Trenutna cijena boravka za jedno dijete iznosi 165 maraka i nije godinama mijenjana.

V.d. direktora ovog centra Nataša Radulović rekla je da grad za sve mališane u vrtićima subvencioniše 60 odsto cijene boravka, a roditelji plaćaju 40 odsto.

- Pored toga, za drugo dijete iz jedne porodice izdvaja 70 odsto, dok je za treće i četvrto dijete boravak u vrtiću besplatan - objasnila je Radulovićeva.

Objasnila je da je s ciljem pripreme Programa mjera za povećanje prihoda Gradska uprava tražila da joj Centar dostavi iznos kojim se subvencioniše boravak djece iz višečlanih porodica.

- Iznos od 400.000 KM se odnosi na plaćanje 70 odsto troškova za drugo dijete, treće, četvrto i ostalu djecu iz jedne porodice. Sredstva za subvencije su planirana u našem budžetu. Grad izdvaja novac za sve potrošačke jedinice i šta će raditi o tom pitanju, još nismo obaviješteni - navela je Radulovićeva.

Naglasila je da ovaj centar ne može doprinijeti povećanju prihoda u budžetu grada.

- Jedino se možemo brinuti da roditelji plate boravak svoga mališana u vrtiću na vrijeme i da se brinemo o obrazovanju djece do polaska u školu - navela je Radulovićeva.

Podsjetila je da subvencionisanje boravka mališana u vrtićima nije zakonska obaveza lokalne zajednice, već dobra volja gradskih vlasti.

Prazni objekti

Grad još nije nabavio opremu za vrtiće na Starčevici i u Obilićevu, zbog čega su ova dva objekta i dalje prazna. Renoviranje ovih prostora završeno je u oktobru prošle godine, a mjesto u obdaništima čeka oko 2.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana