Banjaluka: Mijenjali ajvar za priglavke

Danijela Stokanić, Foto: A. Čavić
Banjaluka: Mijenjali ajvar za priglavke

Banjaluka - Manifestacija "Zelena nedjelja" na kojoj je predstavljena domaća organska hrana i piće, prirodni proizvodi i rukotvorine održana je juče u suterenu zanatskog centra "Veselin Masleša" u centru grada.

Na improvizovanim štandovima bili su izloženi domaći prehrambeni proizvodi od zimnice, kiselih i slatkih proizvoda, čajeva do ručno rađenih sapuna, domaće odjeće, priglavaka i raznih predmeta izrađenih dekupaž tehnikom.

Pored promovisanja zdrave hrane i domaćih rukotvorina, ova manifestacija ima izložbeno-prodajni karakter, ali i mogućnost da posjetioci razmjenjuju proizvode i ručno izrađene predmete.

Članice Udruženja žena "Lastavica" iz Čelinca, koje okuplja žene sa sela, akcenat su stavile na zimnicu koju su jesenas pravile, jer je mnogo domaćih zdravih proizvoda koje je teško plasirati na tržište.

- Ovo je jako važna manifestacija za ljubitelje domaćih proizvoda, jer su i kupci i prodavci mogli da kupuju domaću hranu i rukotvorine ili da je trampe. Danas se zimnica mogla kupiti, ali i mijenjati. Tako smo nudili trampu tegle ajvara za priglavke. Pored toga, ovdje se možemo družiti, razmjenjivati iskustva i mišljenja sa ostalim izlagačima - rekla je član ovog udruženja Divna Radić.

Kupaca i znatiželjnika je bilo pa je prodato nekoliko tegli zimnice iz domaće radinosti po promotivnoj cijeni.

Na tezgi izlagača domaćih proizvoda Zore Pilipović našle su se i ukrasne kugle za badnjak i jelku. Pored nakita, bila je tu i odjeća koju je izradila zajedno sa sestrama.

- Ukrasne kugle sam napravila od vrbovog pruća, dok se odjeća, koju smo šile i plele, može nositi na više načina - objasnila je Pilipovićeva u nadi da će se ova ideja pročuti, te da će ubuduće biti više izlagača i posjetilaca.

Banjalučanka Svjetlana Vasić kaže da je na ovoj manifestaciji kupila teglu domaćeg ajvara.

- Čim sam čula za "Zelenu nedjelju", odmah sam došla da vidim i da kupim bilo šta domaće - istakla je Vasićeva.

Ovu jedinstvenu manifestaciju pod sloganom "Domaće je najbolje", na kojoj su razmijenjeni domaći proizvodi, organizovala je Fondacija "Fabrika radosti" iz Banjaluke.

- Naša ideja je da se promoviše i podrži život na selu, te da se građani motivišu i edukuju da sami uzgajaju hranu. Cijene zemljišta nadomak grada su otišle u bescijenje, a naša djeca i dalje svakodnevno jedu hranu zatrovanu brojnim hemikalijama, što je i glavni uzrok mnogih malignih bolesti posljednjih godina - rekao je direktor fondacije Vojin Kopuz.

On je istakao da je cilj "Zelene nedjelje" izgradnja povjerenja između potrošača i domaćih poljoprivrednika tako što će proizvođač moći direktno sve da pojasni, od načina planiranja i proizvodnje, ekonomskog sistema do načina plasmana proizvoda.

Kopuz

Vojin Kopuz je istakao da je, osim razvoja talenata i potencijala mladih, Fondacija "Fabrika radosti" osnovana i sa misijom širenja znanja i praksi permakulture.

- Permakultura je sistem dizajniranja imanja zasnovan na tri osnovna načela: briga za zemlju, briga za ljude i pravedna raspodjela - pojasnio je Kopuz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana