Banjaluka: Manje autobusa na linijama od 22. juna

Danijela Stokanić
Banjaluka: Manje autobusa na linijama od 22. juna

Banjaluka - Dolaskom školskog raspusta i godišnjih odmora od ponedjeljka, 22. juna, u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju biće uveden ljetni režim vožnje, zbog čega će broj polazaka biti sveden na minimum.

Kako su objasnili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, ovoj režim vožnje biće na snazi do 16. avgusta ove godine.

- Prilikom određivanja trajanja ovog reda vožnje prikupljeni su podaci o završetku tekuće školske godine, časovima koji moraju biti nadoknađeni, pripremnim aktivnostima za početak nove školske godine, početku nove školske godine, kao i sezoni godišnjih odmora - rekli su u ovom odjeljenju.

Podsjetili su da organizacija sistema javnog prevoza putnika na području grada funkcioniše sa dva režima održavanja reda vožnje, i to zimskim i ljetnim.

U "Autoprevozu" su istakli da će nekoliko linija imati smanjen broj polazaka zbog završetka školske godine.

- Što se tiče gradskog saobraćaja, do promjena će, ali samo u povećim vremenskim razmacima, doći na linijama 10 Autobuska stanica - Obilićevo, 13 Lazarevo - Obilićevo i 17 Obilićevo - Nova bolnica. Međutim, u prigradskim linijama neće biti mnogo izmjena, uglavnom je riječ o školskim polascima - kazao je izvršni direktor sektora saobraćaja Goran Starčević.

Dodao je da Banjalučani koji koriste javni prevoz ljetni red vožnje mogu potražiti na sajtu grada.

U prevozniku "Bočac turs" kažu da se isključuju autobusi za prigradska naselja koji su vozili djecu u školu i nazad i zbog toga nema potrebe da saobraćaju.

- U suštini, neće biti velikih promjena. Na prigradskim i gradskim linijama biće isključena po najviše dva polaska - rekli su u "Bočac tursu".

U preduzećima "Pavlović turs" i "Central kompani" istakli su da će ljetni red vožnje biti isti kao i proteklih godina.

Građani ističu da je najveći problem to što gradski prevoznici ni do sada nisu imali usklađen red vožnje.

- Pitam se kako će tek funkcionisati sad kada budu ukinute pojedine linije. Svaki dan kad idem na posao i nazad, iznerviram se jer zbog gužve ne mogu da uđem u autobus. Strašno, bukvalno bude čovjek na čovjeku - kazala je mještanka Lauša Vasilija Malić, koja svakodnevno putuje šesticom.

Aplikacija

Korisnici javnog gradskog prevoza uskoro će putem aplikacije za mobilne telefone i tablet uređaje imati na dlanu red vožnje i sve linije. Pored aplikacije, korisnicima je do sada podijeljeno i više od 20.000 besplatnih brošura sa satnicama polazaka autobusa, brojevima važnijih telefona i mrežom linija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana