Banjaluka: Komunalne usluge skuplje u 2015?

Vesna Popović
Banjaluka: Komunalne usluge skuplje u 2015?

Banjaluka - Grad mora dozvoliti komunalnim preduzećima da formiraju cijene svojih usluga u skladu sa ekonomskim parametrima, rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović juče nakon sastanka Savjeta za privredu koji je razmatrao budžet grada za 2015. godinu.

Dodao je da će sve preporuke Savjeta biti uvršćene u koncept budžeta grada za iduću godinu.

- Kada dođu zahtjevi razmotrićemo ih, ali te cijene moraju biti potpuno realne. Budžet se mora rasteretiti davanja za subvencije komunalnom sektoru zbog nerealno niskih cijena njihovih usluga. Isto tako, treba ozbiljno razmotriti stanje u svim kolektivima u komunalnoj sferi koji moraju poslovati rentabilno i s tog aspekta grad nema pravo da ne poštuje zahtjeve za formiranje cijena u skladu sa ekonomskim rezonima - precizirao je Gavranović. Istakao je da su ove cijene do sada bile više socijalne nego ekonomske.

- To potvrđuje činjenica da neki više od deset godina nisu mijenjali cijene usluga iako su svi ulazni parametri pri obračunu drastično mijenjani. Nemamo više pravo da od  naših preduzeća stvaramo gubitaše, a da, s druge strane, plaćamo jednom dijelu građana određene usluge, dok drugi nemaju pravo za podmirenje tih obaveza kroz subvencije za komunalni sektor - kazao je Gavranović.

Član Savjeta za privredu i direktor preduzeća "Lanako" Nebojša Ninić zatražio je da se Gradska uprava ponaša kao uprava bilo kojeg preduzeća na tržištu, uz napomenu da je potrebno stvoriti uslove za efikasniju naplatu taksi i poreza.
- Komunalna preduzeća treba da posluju na tržišnim osnovama, a ne da to subvencionišemo iz budžeta - dodao je Ninić.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da oko 70 odsto stanovnika Srpske živi ispod granice siromaštva ili je na samoj granici.

- Poskupljenje bi bilo užasno. Nakon toga bi nastao bunt sirotinje ili, jednostavno, ne bi više plaćali te usluge - smatra Bošković.

Preduzeće "Čistoća" je od gradskih vlasti tražilo povećanje cijena svojih usluga za 40 odsto. Trenutna cijena odvoženja komunalnog otpada za domaćinstva je 0,115 KM po kvadratnom metru, dok cijena vode i kanalizacije sa PDV-om iznosi 1,08 KM po metru kubnom. Zahtjev za korekciju cijena usluga uputio je i "Vodovod", ali u ovom preduzeću nisu saopštili koliko iznosi to povećanje.

Preporuke

Slobodan Gavranović je rekao da je Savjetu sugerisao da budu povećana davanja za one namjene koje će poboljšati klimu za nova ulaganja.

- Privredi treba pomoći kroz subvencije za nova radna mjesta i proizvodnju - dodao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana