Banjaluka: Katanac na dva udruženja zbog režijskih troškova

Vesna Popović
Banjaluka: Katanac na dva udruženja zbog režijskih troškova

Banjaluka - Gradska uprava otkazala je ugovor o korišćenju prostora Udruženju građana Banjaluka i istoimenom šahovskom klubu zbog neizmirenih obaveza.

U Gradskoj upravi su rekli da su, osim oduzimanja prostora, protiv svih korisnika poslovnih prostora koji ne izmiruju obaveze plaćanja PDV-a i potrošnje električne energije pokrenuli tužbe za izmirenje potraživanja.

- Sva udruženja i nevladine organizacije koji su dobili poslovne prostore na korišćenje bez naknade dužni su da plaćaju PDV i režijske troškove - kazali su u Gradskoj upravi

Precizirali su da je ukupan dug za PDV i električnu energiju u prošloj godini za korisnike poslovnih prostora bez naknade iznosio 417.235 KM.

Predsjednik Šahovskog kluba Banjaluka Milenko Ilić rekao je da ukupna dugovanja kluba za režijske troškove i PDV iznose od 12.000 do 16.000 KM.

- Klub trenutno egzistira na papiru i gotovo je pred gašenjem. Imamo stotinak članova i većinom su to djeca. U 2013. godini smo organizovali osam škola šaha, a u 2014. tri škole, dok ove godine nismo imali nikakvih aktivnosti - objasnio je Ilić.

Dodao je da su prošle godine za rad i aktivnosti na raspolaganju imali 3.000 KM, koje su dobili od grada i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

- Gradska uprava nije redovno uplaćivala novac za 2014. kao ni za 2013. godinu. Klub je svrstan u drugu kategoriju sportskih klubova i kao takvi u 2014. godini trebalo je da dobijemo 5.000 KM, a isplaćeno nam je svega 1.000 KM - objasnio je Ilić.

Sa Udruženjem građana Banjaluka nismo mogli stupiti u kontakt, jer se na brojeve koje smo pozivali niko nije javljao.

Grad je u 2014. godini odobrio finansiranje 27 projekata udruženja i nevladinih organizacija u iznosu od 57.150 KM. Novac koji je dodijeljen kreće se od 1.000 do 5.000 maraka.

Status

Odbornici Skupštine grada sredinom prošle godine usvojili su odluku o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad na period od dvije godine. Ovaj status dobilo je 68 udruženja građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana