Banjaluka: Kanalizaciju dobija 400 kuća u Vrbanji

Sanja Amidžić
Banjaluka: Kanalizaciju dobija 400 kuća u Vrbanji

Banjaluka - Više od 400 domaćinstava u ulici Rade Radića u naselju Vrbanja uskoro bi trebalo da dobije kanalizaciju, jer je izgradnja primarnog kanalizacionog voda u ovom dijelu grada u završnoj fazi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marjanović je rekao da kanalizacione cijevi treba da budu postavljene još u dužini od nekoliko stotina metara.

- Radovi se odvijaju po planu, ali sporo, jer su duboki iskopi. Ukoliko vrijeme posluži, očekujemo da posao bude završen do kraja godine - kazao je Marjanović.

On je dodao da je izgradnja ovog kanalizacionog voda, čija je ukupna dužina 3.000 metara, počela prije nekoliko godina.

- Prvi dio kanalizacije radio se do mosta u Vrbanji i on je završen prije par godina. Dio od mosta do osnovne škole rađen je lani, a radovi na završnom dijelu izgradnje kanalizacije su u toku - objasnio je Marjanović.

Dodao je da će završetkom pomenute kanalizacione mreže biti stečeni uslovi za izgradnju sekundarne kanalizacije u sporednim ulicama.

- U prioritetima Mjesne zajednice za iduću godinu je izgradnja sekundarne kanalizacione mreže u pet ulica, dok u tri ulice imamo zahtjeve od građana da se uradi kanalizacija uz njihovo učešće - kazao je Marjanović.

Mještani ovog naselja kažu da godinama čekaju na izgradnju glavnog kanalizacionog voda kroz naselje.

- Izgradnjom ove kanalizacije konačno će prestati naši problemi sa septičkim jamama, koje su se brzo punile i izlijevale nakon svake jače kiše - rekao je mještanin Vrbanje Drago Popović.

On je dodao da su brojni mještani zainteresovani da se priključe na kanalizacionu mrežu uz njihovo učešće.

Prema drugom rebalansu budžeta grada za ovu godinu za izgradnju kanalizacije u ulici Rade Radića u naselju Vrbanja grad se kreditno zadužio kroz projekat "Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda", KFW projekat, čija je vrijednost 1,3 miliona maraka.

KFW projekat

Kreditna sredstva kroz projekat "Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda", obezbijeđena su i za izgradnju vodovodne mreže u naseljima Karanovac, te u naselju Tunjice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana