Banjaluka: Javne institucije i dalje bez novih direktora

Vesna Popović
Banjaluka: Javne institucije i dalje bez novih direktora

Banjaluka - Imenovanje direktora javnih ustanova Centra za socijalni rad i Sportskog centra "Borik" neće se naći na dnevnom redu današnje sjednice gradskog parlamenta.

Ove dvije tačke skinute su sa dnevnog reda pošto će biti zatraženo autentično tumačenje od Narodne skupštine RS i mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u vezi sa procedurom, od načina izbora direktora pa do samog imenovanja. Na čelo Centra za socijalni rad trebalo bi da bude imenovana Dalila Bojić-Rold, a Sportskog centra "Borik" Manojla Zrnić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić je rekao da je važno da dobiju ovo tumačenje i mišljenje kako ne bi došlo do određene pravne neregularnosti.

- Bitno je da sve uradimo u skladu sa zakonom da ne bi grad došao u situaciju da trpi tužbe zbog mogućih pravnih neregularnosti - naglasio je Talić.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević i njegov kolega iz SDS-a Milenko Jaćimović rekli su da u posljednjih 13 godina nije imenovan nijedan direktor ukoliko je dobio negativno mišljenje ove komisije. 

Zdravko Josipović, potpredsjednik Skupštine grada i odbornik SNSD-a, kaže da nije isključeno da se ova dva imenovanja nađu na današnjoj sjednici.

- U slučaju da bude predloženo stavljanje ovih tačaka na dnevni red, objasniću odbornicima zašto Komisija za izbor i imenovanja nije sastavila prijedloge - objasnio je Josipović.

Podsjećamo da je na prvom konkursu za izbor direktora Centra za socijalni rad Vera Sladojević na rang-listi bila ocijenjena kao najbolji kandidat. Predloženim kandidatom nisu bili zadovoljni u DNS-u, koji je tražio poništenje konkursa uz objašnjenje da ne podržavaju odluku da se na ovoj direktorskoj poziciji nađe nestranačka ličnost. Odluka o poništavanju ovog konkursa i utvrđivanje uslova za raspisivanje novog konkursa bila je dva puta na dnevnom redu Skupštine grada i oba puta nije dobila potrebnu većinu glasova odbornika. Uslovi za raspisivanje novog konkursa stvoreni su na jednom od posljednjih prošlogodišnjih skupštinskih zasjedanja. Tada je predloženo imenovanje Sladojevićeve za direktora Centra. Ipak, Sladojevićeva nije izabrana na tu funkciju, jer odluka nije dobila potrebnu većinu odborničkih glasova.

Na drugom konkursu Dalila Bojić-Rold ocijenjena je kao najbolji kandidat, ali je dobila negativno mišljenje Komisije za izbor i imenovanja.

Konkursi

"Glas Srpske" saznaje da će biti raspisan konkurs za imenovanje direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Doma zdravlja. 

Takođe, odbornici će odlučivati o razrješenju dosadašnjih članova Gradske izborne komisije (GIK) i imenovanju novih, dok je sa sjednice gradskog parlamenta skinuto imenovanje prvog čovjeka GIK-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana