Banjaluka: Izgradnja centralnog spomenika poginulim borcima počinje u oktobru

Jelena Tanacković
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - U Gradskoj upravi Banjaluka održan je sastanak gradonačelnika Draška Stanivukovića sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pored njih, sastanku su prisustvovali ministri finansija Zora Vidović, prosvjete i kulture Natalija Trivić i rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

Na sastanku je bilo riječi o ulaganjima u Banjaluku, poput infrastrukturnih projekata, izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske i ostalim projektima od značaja za grad.

Stanivuković je rekao da se dugo čekalo na ovaj sastanak.

- Danas smo išli u pravcu oko čega možemo pronaći konsenzus na korist građana i najvećeg grada u Srpskoj. Razgovarali smo o projektima koji će početi sa relazacijom ove godine - kazao je Stanivuković.

Stanivuković je kazao da su dobili podršku Vlade da oko izgradnje centralnog spomen-obilježja.

- Mogu izraziti zadovoljstvo jer će gradnja početi u oktobru. Ovo je od izuzetnog nacionalog interesa za naš narod. Procijenja vrijednost radova je četiri miliona KM - rekao je Stanivuković.

Istakao je da će "Kuća Milanovića" postati muzej, a da će glavni put kroz Česmu i most finansirati Vlada Republike Srpske.

- Most izgradnje u Česmi će početi u mjesecu avgustu i stavićemo tačku na to. Takođe, biće izgrađen i trotoar od Zalužana prema Trnu - rekao je Stanivuković.

Cvijanovićeva je istakla je da u svakoj lokalnoj zajednici rade na dobrobit građana.

- Podijelili smo na projekte koji će biti završeni i koji će se tek desiti. Prioriteti su da se riješe škole na Adi i Paprikovcu, a grad će riješiti imovinsko-pravne odnose - kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da su apelovali kao republička institucija da se riješe imovinsko-pravne status oko izgradnje trafo-stanica.

- Od gradonačelnika smo dobili obećanje da će se riješiti probleme oko imovinsko-pravnog statusa kako bi riješili energetske resurse. Ostajemo opredijeljeni da radimo u interesu građana Banjaluke i cijele Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su prepoznali projekte koji su delegirani od strane grada.

Dodik je rekao da treba imati viziju i ideju po kojoj će se kretati.

- Razgovorali smo o konkretnim projektima, a ništa se ne može desiti ukoliko nema sinergije između republičke i gradske uprave. Definisali smo da će Vlada preuzeti na sebe izgranju spomen-obilježja kako bi se na taj način odužili onima koji su dali živote za Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

Ističe da će obezbedjetiti sigurnost za ljude u Banjaluci.

- Ne smijemo stati sa infrastrukturnim projektima, Vlada je uložila u mnoge projekte koji mijenjaju izgled grada, kao što je ruski kulturni centar koji će biti razglednica grada - rekao je Dodik, te dodao da stoji iza svega što su se dogovorili.

Višković je iskazao zahvalnost gradonačelniku.

- Republika Srpska do sada se nije ponašala kao maheća ovom gradu. Ne može se reći da Srpske Toplice ide preko Vlade RS ne trebaju gradu Banjaluci. Danas smo otklonili sve dileme oko budućih projekata - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana