Banjaluka: Grad objavio konkurs za finansiranje studenata

Vesna Popović
Banjaluka: Grad objavio konkurs za finansiranje studenata

Banjaluka - Gradska uprava raspisala je juče konkurs za dodjelu stipendija studentima za akademsku 2015/2016. godinu, a prijave se mogu slati do 20. novembra.

Po odredbama konkursa, studenti mogu konkurisati za tri vrste stipendija, čija bi isplata trebalo da počne u februaru iduće godine.

- Prema socijalnom statusu i za uspjeh na studiju student može da dobije 130 KM. Oni koji se obrazuju za deficitarna zanimanja biće finansirani sa 250 KM - objasnili su u Gradskoj upravi.

U budžetu grada za stipendije učenicima i studentima za školsku 2015/2016. godinu planirano je 1,6 miliona KM.

U Gradskoj upravi nisu mogli precizirati koliko će od te sume biti izdvojeno za učenike, a koliko za studente.

- Svi koji ostvaruju pravo na stipendiju po osnovu socijalnog statusa i deficitarnog zanimanja će je i dobiti. S druge strane, broj stipendija za uspjeh na studiju ili u školi ograničen je iznosom sredstava koja preostanu. Po tim kriterijumima biće i raspoređen novac - precizirali su u Gradskoj upravi.

Dodali su da prije objave rezultata, kada su u pitanju studentske stipendije, moraju uskladiti gradsku listu sa spiskom stipendista Vlade RS .

- Dosta studenata konkuriše za obje stipendije i u slučaju da dobiju obje, moraju se jedne odreći. Dugotrajan je proces dok se dupla imena na listama eliminišu - naveli su u Gradskoj upravi.

Iz budžeta grada u akademskoj 2014/2015. godini stipendirano je 369 studenata i u Gradskoj upravi su potvrdili da nisu isplaćene sve stipendije.

- Posljednje dvije će biti isplaćene u novembru - precizirali su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da će u narednih mjesec biti poznat spisak srednjoškolaca koji će dobiti stipendije u školskoj 2015/2016. godini. Na adresu Gradske uprave stiglo je 1.206 zahtjeva.

- Za deficitarna zanimanja konkurisalo je 27 kandidata i svi zahtjevi su odobreni. Za stipendije po osnovu socijalnog statusa stigla je 601 prijava. Još ih obrađujemo i ne znamo koliko učenika ispunjava uslove konkursa - naveli su u Gradskoj upravi.

Kada su u pitanju stipendije po osnovu uspjeha u školi, stiglo je 578 prijava, od kojih 570 zadovoljava kriterijume.

- Bodovani su i listu smo dostavili gradonačelniku na saglasnost. Ne znamo koliko će ovih stipendija biti odobreno, jer nismo provjerili sve prijave za stipendije po osnovu socijalnog statusa - rekli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da će u decembru biti isplaćena jedna učenička stipendija za školsku 2015/2016. godinu, te da su prošlogodišnje u potpunosti isplaćene.

Deficitarna zanimanja

U Gradskoj upravi su rekli da su deficitarna zanimanja diplomirani inženjer elektrotehnike, odsjek računarstvo i informatika, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva, odsjek tekstilno inženjerstvo - obućarska tehnologija i dizajn, te diplomirani profesor matematike i informatike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana