Banjaluka dobila Park knjige: Čast knjizi i čitaocu

GS
Banjaluka dobila Park knjige: Čast knjizi i čitaocu

BANjALUKA - Banjaluka je dobila Park knjige – predivnu oazu u srcu grada, koju pored neobične hortikulture krasi i spomenik Kulinu banu.

Zajedno sa brojnim sugrađanima, svečanom otvaranju jednog od pet novih parkova i otkrivanju spomenika na kojem je uklesan i tekst Povelje Kulina bana, kao svjedočanstva srpskog identiteta i pismenosti na ovim prostorima, prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Kroz sve parkove koje gradimo u gradu ispričaćemo sve ono što mi kao narod jesmo. Park knjige sa spomenikom Kulinu banu u svojim temeljima čuvaće identitet srpskog naroda i našeg jezika – poručio je gradonačelnik, istakavši da je dovoljno svjedočanstvo hrišćanskog i srpskog identiteta u BiH upravo činjenica da je Kulin ban Povelju ispisao ćirilicom na Dan Usjekovanja glave Svetog Jovana 1189. godine i započeo je riječima “U ime Oca i Sina i Svetoga duha“.

Dodao je da je trgovačka Povelja koju je Kulin ban napisao Dubrovčanima svjedočanstvo da je ovo zemlja gdje su srpski korijeni duboki.

-Osim toga, kroz izgradnju Parka knjige riješeno je i pitanje uličnih prodavaca knjige, koji su na ovom prostoru dobili jedan potpuno drugačiji ambijent, koji će svakako privući i veći broj sugrađana i posjetilaca. Ovo je donedavno bila jedna slabo posjećena lokacija, a sa novim uređenjem, ljepšim ambijentom koji krasi neobična i bogata hortikultura uvjeren sam da će od sada biti drugačije i da će ovo postati omiljeno mjesto ljubitelja knjiga, ali i svih građana – naglasio je Stanivuković.

Napominje da na ovoj lokaciji Banjaluka dobija i prvi kulturni centar nakon gotovo jednog vijeka, koji će biti smješten u Kući Milanovića, kao i Park oslobođenja koji će biti posvećen Veleizdajničkom procesu.

Književnik Ranko Pavlović istakao je da je ovaj park velika čast knjizi, a samim tim i čitaocu.

-Ovo je čast knjizi, a onda i čitaocu. Ujedno to je čast i lijepoj riječi, a onda i opstanku ljudskom. Ovo je izvanredno mjesto da se u ljetnim mjesecima u poznim časovima uz tihi zvuk violine održavaju književne večeri. Ovo će biti izvanredno mjesto za one koji vole romantiku i koji vole da slušaju lijepu riječ uz muziku u ambijentu gdje knjiga stoluje – kazao je Pavlović.

Profesor Duško Pevulja rekao je da je ovo veliki dan za Banjaluku, jer gradovi su onoliko gradovi koliko imaju ovakve prostore i ovakvo poštovanje za knjigu.

-Čak i kad se pomislilo da knjiga odlazi u istoriju, svjedoci smo da ona ipak ne odlazi, jer je ona zapravo vrlo žilava, stara tekovina. I Park knjige i spomenik Kulinu banu su od epohalnog značaja za Banjaluku, ali i za srpski narod u BiH, jer i Kulin ban i Povelja Kulina bana kao najstariji ćirilični dokument imaju posebno mjesto u srpskoj pismenosti, kulturi i istoriji, čak i u vremenima kada smo dovedeni u situaciju da se odričemo nečeg što je neupitno srpsko – istakao je Pevulja.

On je iskoristio priliku da se zahvali gradonačelniku na izgradnji jednog ovakvog mjesta, koje će, kako je kazao, biti zaista posebno svim Banjalučanima i postati kulturni biljeg grada.

Pored ovog parka, Banjaluka će dobiti i najveći gradski park kod Tržnog centra „Delta Planet“, park posvećen kralju Tvrtku I Kotromaniću, kralju Srba, Bosne, primorja i zapadnih strana, Ćirilični park, kao i Park oslobođenja posvećen Velizdajničkom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana