Banjaluka dobija spomenik kralju Petru

Srna
Banjaluka dobija spomenik kralju Petru

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u Banjaluci biti izgrađen impozantan spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

On je pojasnio da će na lokaciji kod Narodnog pozorišta biti raširen kružni tok i u sredini izgrađen spomenik.

"To će biti nešto što će ostati za sva vremena, vjerujem da ćemo u naredne dvije do tri godine uspjeti da to uradimo", rekao je Dodik tokom prijema u Palati Republike gdje je organizovao prijem povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Takođe je rekao da je ovaj praznik gotovo cijeli vijek bio neopravdano potisnut i da se obilježava u opštem napretku Republike Srpske i Srbije.

On je istakao da su Srbi naivno vjerovali da donose slobodu drugima i da drugi treba da joj se raduju.

"Sada poslije toliko godina i decenija znamo da je to bila zabluda. Ali, srpski narod kao što nije nestao i izumro u vrijeme Otomanske imperije, nije nestao ni u vrijeme bivše Jugoslavije. Ostao je ponosan i danas slavi svoj praznik", rekao je između ostalog Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da kralj Petar zaslužuje monumentalan spomenik u centru Banjaluke čime će Banjaluka i Republika Srpska vratiti barem dio duga jednom od najvećih vladara u srpskoj istoriji.

Cvijanovićeva je istakla da je srećna što je ovaj važan nacionalni projekat predstavljen baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Kralj Petar zaslužuje monumentalan spomenik u centru Banjaluke. I kao Petar Mrkonjić koji se u ovim krajevima borio za slobodu srpskog naroda u BiH tokom ustanka protiv osmanske vlasti. I kao kralj Petar Prvi Karađorđević, čija je slavna srpska vojska pobjedonosno umarširala u Banjaluku 21. novembra 1918. godine", navela je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana