Banjaluka: Đaci u naselju Lauš se smrzavaju u učionicama

Danijela Stokanić
Banjaluka: Đaci u naselju Lauš se smrzavaju u učionicama

Banjaluka - Učenici OŠ "Sveti Sava" u naselju Lauš, njih 750, zbog rekonstrukcije kotlovnice u starom dijelu školskog objekta već danima sjede u hladnim učionicama.

Mališani kažu da je, iako su časovi skraćeni, u učionicama jako hladno i da im je vrlo teško da nastavu prate obučeni u jakne.

- Već danima se mrznemo u školi, čak sam se malo i prehladio, zbog čega je mama razmišljala da li uopšte da me pošalje u školu ili ne - rekao je jedan od učenika, dodajući da su im nastavnici rekli da će grijanje biti pušteno tek iduće sedmice.

Ni njegovom školskom drugu ništa nije toplije.

-  S obzirom na to da je jako hladno, jaknu i ne skidam kad dođem u školu, ali je isto tako nezgodno da u njoj pratim nastavu - kazao je on, ističući da mu prsti budu toliko hladni da ni olovku ne može držati u ruci.

Baku Nevenku Mihajlović, koja je došla po svoju unuku, zatekli smo ispred škole. Ona kaže da je žalosno što se djeca na nastavi smrzavaju.

- Moja unuka je prošle sedmice kući došla sva modra od hladnoće. Već danima razmišljam da kažem direktoru, jer nastavnicima je džaba govoriti, da nešto hitno urade o pitanju grijanja - kazala je ogorčena Mihajlovićeva.

Dodala je da je upoznata s tim da je u toku rekonstrukcija kotlovnice u ovoj školi, ali da joj nije jasno zašto to nisu odradili za vrijeme školskog raspusta.

- Znali su da se na vremenske prilike ove godine ne mogu osloniti, pa je to trebalo da urade ranije ili bar da ujutro uključe grijalice - ljutito je rekla Mihajlovićeva.

Učiteljica koja nije željela da se predstavi kaže da joj je jako žao mališana koji se svakodnevno mrznu na nastavi.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Miroslav Popržan potvrdio je "Glasu Srpske" da su učionice ove škole proteklih dana bile hladne zbog rekonstrukcije, te da će do kraja sedmice grijanje imati sve prostorije.

- Dio škole će već danas imati grijanje, dok će radijatori biti topli i u drugom dijelu škole u petak - rekao je Popržan.

Stari dio škole izgrađen je 1969. godine, a kotlovi koji su u fazi rekonstrukcije stari su 45 godina. Investicija je vrijedna 58.000 KM, od čega je Vlada RS obezbijedila 50.000, a grad 8.000 KM.

Frka bez potrebe

Predsjednik Savjeta MZ Lauš Nebojša Matić kaže da su roditelji učenika ove škole nezahvalni i da dižu frku bez potrebe.

- Radovi na grijanju u školi se privode kraju. Roditelji bi trebalo još malo da se strpe, jer će uskoro imati puno bolje i kvalitetnije grijanje u školi nego što je to bilo ranije - rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana