Banjaluka: Dan kada se grad tresao i plakao

Danijela Stokanić
Banjaluka: Dan kada se grad tresao i plakao

Banjaluka - Iako se od razornog zemljotresa, jačine devet stepeni Merkalijeve skale, danas navršava 45 godina, mnogim stanovnicima taj trenutak ostao je urezan u sjećanje jer, kako kažu, takva katastrofa se ne zaboravlja.

Dana kada je drhtala zemlja sa suzom u oku sjeća se i sedamdesetpetogodišnja Vidosava Mihajlović, koja je u tom trenutku bila na gradskoj tržnici.

- Sjećam se svega kao da je danas bilo, imala sam 30 godina i tog jutra sam krenula sa sinom u bolnicu, koja je tada bila smještena preko Vrbasa. Na tržnicu smo svratili da kupimo doručak - prisjeća se baka Vidosava, brišući suze s lica. Dodaje da je, samo što su ušli u tržnicu, nešto zatutnjalo i zagrmjelo.

- Narod koji se zatekao u tržnici zakukao je bježeći jedni preko drugih, niko nikoga nije vidio. Ni prst pred okom se nije vidio od silne prašine i ruševina - drhtavog glasa priča baka Vidosava i dodaje da joj i danas u glavi odzvanja glas njenog sina kako je doziva u pomoć.

- Sina sam jedva pronašla i izvukla iz ruševina. On je stalno ponavljao: "Majko, ne daj me." Ne znam ni sama kako smo se izvukli i došli do Ferhadije - ispričala je starica, dodajući da se sve odigralo u tren oka.

Obrad Marić, koji danas ima 67 godina, kaže da je tog jutra, vraćajući se iz Kneževa, gdje je išao u obilazak rodbine, u Banjaluci zatekao opšti haos.

- I sad mi pred očima stoji grad u ruševinama i ona panika ljudi. Nije se znalo da li ima poginulih - kazao je Marić, prisjećajući se ljudi kako su raščišćavajući ruševine tražili povrijeđene.

U zemljotresu jačine devet stepeni Merkalijeve skale, koji je pogodio grad 1969. godine, stradalo je 15 ljudi, 1.117 je bilo povrijeđeno, a potpuno je uništeno 86.000 objekata. 

Načelnik Odjeljenja seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić-Amulić rekla je da su za Banjaluku najznačajnija dva zemljotresa, i to 1969. i 1981. godine. Povodom sjećanja na zemljotres iz 1969. godine na Trgu Krajine postavljen je "krivi sat" na kojem kazaljke vječno stoje postavljene na devet sati i 11 minuta kao sjećanje na današnji dan prije 45 godina. Ovom zemljotresu prethodio je jedan manji, dan ranije.

Obnova

Tragedija koja je pogodila grad na Vrbasu 1969. godine  podigla je na noge cijelu državu, ali i druge zemlje, koje su pomagale u obnovi grada na Vrbasu. Novu zgradu Gimnazije poklonio je Banjaluci grad Sarajevo, OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" bugarski narod, zbog čega je škola i prozvana Bugarska škola, dok je škola u Slatini nazvana "Holandija", jer je holandska vlada donirala sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana