Banjaluka daje stipendije sportistima

Nezavisne
Banjaluka daje stipendije sportistima

BANjALUKA - Banjalučki sportisti i ove godine imaće priliku da se na osnovu ostvarenih rezultata prijave za gradsku stipendiju, a prijave za kategorizaciju sportista biće otvorene od 1. do 15. jula.

Danijela Kajkut, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Banjaluka, istakla je da su sportske stipendije dugogodišnja uspješna praksa grada, podsjetivši da se kategorizacija sportista, odnosno dodjela sportskih stipendija ostvaruje na osnovu postignutih sportskih rezultata i sa jasno propisanim kriterijumima.

"Na ovaj način grad je opredijeljen da nagradi najbolje, ali i da ih motiviše da budu još uspješniji", istakla je ona.

Iz Gradske uprave su podsjetili da se za stipendiju mogu prijaviti sportisti koji imaju najmanje tri godine prebivalište na teritoriji Banjaluke prije ostvarenog sportskog rezultata, te da je potrebno da zahtjev za kategorizaciju sa pratećom dokumentacijom dostave putem protokola Gradske uprave Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Kada je riječ o kategorizaciji sportista, ona se vrši na osnovu postignutih rezultata u periodu od 1. jula protekle do 1. jula tekuće godine, a kategorisani sportisti će u narednoj budžetskoj godini primati sportsku stipendiju.

"Sportisti koji se prijavljuju za kategorizaciju mogu prijaviti postignute sportske rezultate u skladu sa  navedenim periodom prijave, s tim da u izabranom periodu moraju ostvariti rezultate iz trenutne ili veće dobne kategorije kojom su obuhvaćeni u sistemu takmičenja pripadajućeg republičkog sportskog saveza, odnosno u dobnoj kategoriji u kojoj se takmiče, danom podnošenja prijave za kategorizaciju", istakli su iz Gradske uprave.

Inače, sportisti se na osnovu ostvarenih rezultata razvrstavaju u četiri kategorije, i to: zaslužni sportista, sportista internacionalnog razreda, sportista prvog razreda i sportista drugog razreda.

"Uz zahtjev za kategorizaciju (obrazac KS), pored dokaza o ispunjenosti opštih uslova iz člana 10. Pravilnika, sportista je dužan dostaviti i uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje matičnog sportskog saveza kojim dokazuje da sportista nema potpisan profesionalni ugovor sa sportskom organizacijom, uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje da je aktivan član sportske organizacije u kojoj je ostvario sportski rezultat, odnosno ispunjenje uslova za kategorizaciju, zapisnik sa takmičenja ili službeni bilten međunarodne sportske federacije i nadležnog pripadajućeg sportskog saveza, ili podatke sa službenih internet stranica pripadajuće međunarodne federacije u skladu sa odredbama člana 3. Pravilnika", objasnili su iz Gradske uprave, napominjući da kao dokument kojim se dokazuje ispunjenost uslova ne može biti screenshot sa telefona.

Takođe, sportisti treba da dostave i kopiju tekućeg račna i broja računa banke koja ima sjedište u Republici Srpskoj.

"Dokumenta se dostavljaju u originalu ili ovjerenoj kopiji", istakli su iz Gradske uprave.

Obrazac KS može se preuzeti na sajtu Gradske uprave, kao i u kancelariji broj 25 Gradske uprave. Takođe, može se dobiti i putem elektronske pošte, s tim da se zahtjev za dostavljanje obrasca uputi na adrese elektronske pošte: [email protected] ili [email protected]

Na sajtu Gradske uprave može se pronaći i integralni tekst Pravilnika o kategorizaciji sportista grada Banjaluka.

"Za sve dodatne informacije kontakt osobe su Boris Aljetić i Nikola Vidović, Odjeljenje za društvene djelatnosti, telefon 051/244-444, lokal 714", navodi se na sajtu Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana