Banjaluka: Čistoća najuspješnija, dobit 1,09 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: Čistoća najuspješnija, dobit 1,09 miliona KM

Banjaluka - Većina gradskih preduzeća je 2015. godinu završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a najuspješnija je bila gradska "Čistoća" sa profitom od 1,09 miliona KM.

Pozitivno su poslovali i "Vodovod", "Gradsko groblje" i "Depot", a i "Toplana" je shodno uslovima rada smanjila ranijih godina iskazani gubitak.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić rekao je da su prihodi iznosili 10,11 miliona KM, a rashodi oko 9,02 miliona KM.

- Dobit od 1,09 miliona KM je većim dijelom rezultat racionalnijeg poslovanja, ali i povećanja cijena odvoza smeća za domaćinstva u prošloj godini. Odradili smo i više poslova za razne firme u odnosu na ranije, a koji nemaju veze sa poslovima za koje nas plaća grad - rekao je Bajić.

Naglasio je da je pozitivno poslovanje u 2015. godini ostvareno i bez otpuštanja radnika.

- Jedan dio je otišao u penziju, a nismo angažovali nove u stalni radni odnos već dodatne radnike angažujemo po potrebi - naveo je Bajić.

Prihod gradskog "Vodovoda" lani je iznosio oko 16,9 miliona KM, a rashodi su bili veći od 16,8 miliona KM, čime je ostvarena dobit od 29.742 KM.

- Zabilježen je blagi porast prihoda po osnovu prodaje vode i obračunate kanalizacije zbog povećanja cijene koja je u primjeni od 1. marta 2015. godine, a smanjili smo i troškove - rekli su u "Vodovodu".

Direktor JP "Depot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, Novo Grujić je rekao da je, kada se sve sabere i oduzme, u 2015. godini ostvarena dobit od 7.000 KM.

- Na poslovni rezultat značajno su uticale negativne kursne razlike za kredit u stranoj valuti koji otplaćujemo. Preduzeće je iz redovnog poslovanja ostvarilo pozitivan poslovni rezultat od 427.000 KM, a ova suma je umanjena za tu negativnu kursnu razliku, ali i ispravku vrijednosti dugova koje nismo naplatili - kazao je Grujić.

Prihodi "Toplane" u 2015. godini bili su 23,6 miliona KM, a rashodi oko 28 miliona KM.

- Rezultat je minus od oko 4,4 miliona KM, ali je mnogo manji nego ranijih godina. Bolje rezultate ne možemo ostvariti u uslovima u kojima trenutno radimo - naveo je direktor "Toplane" Mićo Milovanović.

O poslovanju "Akvane" nismo mogli dobiti podatke prije sjednice Nadzornog odbora.  

Gradsko groblje

I "Gradsko groblje" je u 2015. godini poslovalo pozitivno. Prihod je iznosio 2,45 miliona KM, rashodi 2,44 miliona KM, a rezultat je plus od 12.058 KM.

- Bavimo se specifičnom djelatnošću u kojoj je teško uticati na povećanje prihoda. Isto tako, oko 56 odsto naših sredstava ide na plate zaposlenih, a maksimalno smo smanjili sve nepotrebne troškove - rekli su u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana